Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. maj 2016.

Dečji hor “Otrada” Sveto-Nikolskog Crnoostrovskog ženskog manastira iz Rusije stiže u Srbiju, 29. maja u 19.00 održaće koncert u svečanoj sali Gradske uprave

 

Na poziv Društva žena Srbije i Rusije “Matrona”, dečji hor “Otrada” Sveto-Nikolskog Crnoostrovskog ženskog manastira (Kalužski region, Rusija), boraviće u Srbiji od  28. do 31. maja. Tokom svog trodnevnog devojčice i devojke će održati koncerte u Beogradu, Kraljevu i u Paraćinu.

Sveto-Nikolski Crnoostrovski ženski manastir  osnovan je krajem XVI veka. Tokom 1812. godine teritorija manastira postala je mesto odlučujućih bitaka u ratu protiv Napoleona. U tim borbama, po različitim procenama, ubijeno je između 6.000 i 8.000 ruskih vojnika. Tokom sukoba manastir, kao i ceo grad bili su teško oštećeni. Svi objekti u manastiru bili su spaljeni, a sačuvana je samo glavna manastirska kapija, sva prekrivena sačmom, ali lik Isusa Hrista naslikan na njoj čudesno je sačuvan.

Kompleks manastirskih zgrada i tri crkve formiran je do polovine XIX veka.

U manastiru je ustanovljena povelja ponašanja: zajednički obroci, poslušnost, obavezno prisustvo bogosluženjima. U Nikolskom manastiru čuvaju se mnogobrojne svetinje.

Februara 1993. godine, manastiru je dodeljen status ženskog manastira,a za starešinu je imenovana igumanija Nikolaja (Iljina), koja je stigla u manastir zajedno sa još samo jednom poslušnicom u oktobru 1992. godine.

Gotovo od prvog dana u manastir su ljudi počeli da dovode napuštenu decu, pa je već 1994. godine, u još trošnom manastiru uz blagoslov patrijarha Moskovskog i cele Rusije Alekseja II otvoreno prihvatilište za siročad i decu bez roditeljske brige, pod nazivom "Radost".

Monahinje su učinile sve da se deca ne osećaju lišena ljubavi. "Radost" trenutno brine o 58 devojčica uzrasta od dve do sedamnaest godina iz raznih krajeva Rusije. One žive na teritoriji manastira, ali u posebnoj zgradi, sa sestrama-vaspitačima. One uče u gimnaziji otvorenoj pri manastiru, nakon čega polažu završne ispite i dobijaju sertifikat kao i u drugim državnim školama. U gimnaziji se, pored opšteg obrazovanja, deca  angažuju i u dugim oblastima, koreografiji, slikanju, vajanju, ručnim radovima, pevanju, solfeđu, dirigovanju. Uče grčki i crkveno-slovenski jezik, osnove drevnoruske istorije i vizantijske muzike, uče da pišu poeziju jako vole da pevaju, pa je tako i formiran dečji hor, koji je do sada osvojio brojne nagrade u Rusiji i na međunarodnim festivalima pravoslavne muzike.

Svaka učenica "Radosti" ima neku svoju obavezu. Naizmenično se brinu o biljkama i cveću, kućnim ljubimcima, neko je odgovoran za čistoću u učionicama i kelijama, neko za red u biblioteci, a neko pomaže u kuhinji.

Gošće iz Rusije u Kraljevu će boraviti 29. maja. Olanirano je datokom dana obiđu manastir Žiču i Studenicu, a u 19.00 časova prirediće koncert u svečanoj Sali zgrade Gradske uprave.

Tokom boravka i putovanja udruženja Matrona sa Igumanijom Nikolaji i dečijim horom Otrada kroz Srbiju, zainteresovani će moći da se poklone pred ikonom svete Matrone, osveštane i položene nad njenim moštima, donete uz blagoslov u Srbiju.

Kraljevačko preduzeće “Korali” d.o.o. pomoglo je organizovanje dolaska igumanije, monahinja i devojaka iz ruskog manastira.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments