Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. avgust 2018.

U Legatu Olivere Radojković Čolović u Kraljevu, u petak, 10. avgusta, biće predstavljena knjiga „Roda Roda - Srpski dnevnik izveštača iz Prvog svetskog rata - Ratni presbiro Austrougarske monarhije“, autorke Gordane Ilić Marković

U knjizi „Roda Roda – Srpski dnevnik izveštača iz Prvog svetskog rata – Ratni presbiro Austrougarske monarhije“, Gordana Ilić Marković pruža uvid u jezički izraz austrijske ratne propagande na primeru ratnog stvaralačkog opusa Aleksandra Roda Rode, austrijskog pisca, satiričara, virtuoza kratke forme i prvog prevodioca Petra Kočića i Branislava Nušića, o kome se ne zna mnogo na srpskom govornom području.

Delatnost Rode Rode je jedan od bitnih izvora za razumevanje formiranja negativnog javnog mnjenja o Kraljevini Srbiji, pre i tokom Prvog svetskog rata, pa predstavlja značajno kako literarno, tako i istorijsko svedočanstvo. Pored toga knjiga ukazuje na svevremenost snage propagandnog izraza. Knjigu su objavili izdavačka kuća „Prometej“ iz Novog Sada i RTS.

Gordana Ilić Marković je završila studije klasičnih nauka na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a slavistike i japanologije u Beču. Magistirala je i doktorirala na Odseku za lingvistiku Univerziteta u Beču, gde je danas i zaposlena. Oblasti njenog istraživačkog rada su: kontaktna lingvistika, jezička politika, južnoslovensko-austrijske jezičke i kulturne istorijske veze, kulturološka i socijalna istorija Prvog svetskog rata (težišta – jezički izraz srpske i austrougarske periodike i književnosti Prvog svetskog rata i zarobljenički logori Prvog svetskog rata). Iz navedenih oblasti je objavila više naučnih radova na nemačkom, srpskom i engleskom jeziku.

Petak, 10. avgust, 19 sati. Legat Olivere Radojković Čolović – Karađorđeva 98.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 12 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:0 am   |   Sunset: 5:43 pm
91%     2.2 m/s     33.187 bar
Forecast
NED Low: 8 °C High: 12 °C
PON Low: 5 °C High: 13 °C
UTO Low: 6 °C High: 14 °C
SRE Low: 2 °C High: 15 °C
ČET Low: 3 °C High: 10 °C
PET Low: 3 °C High: 15 °C
SUB Low: 5 °C High: 18 °C
NED Low: 5 °C High: 17 °C
PON Low: 5 °C High: 16 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C