Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. avgust 2018.

Zahvaljujući konkursu Ministarstva kulture i informisanja, posle skoro dve decenije, stvorili su se uslovi za ozbiljnije i obimnije otkupe savremene umetničke produkcije, kojoj je posvećena izložba Suzane Novčić i Ljubiše Simovića

U Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu, danas (četvrtak, 16. avgust) u 20 časova biće otvorena izložba "Muzejske priče – akvizicije  umetničkih dela 2014-2017.”, realizovana putem konkursa Ministarstva kulture i informisanja", autora Suzane Novčić i Ljubiše Simovića.

Od sredine devedesetih godina prošlog veka prestala je praksa otkupljivanja umetničkih dela putem republičkih fondova, pa se osavremenjivanje Zbirke umetničkih dela uglavnom zasnivalo na poklonima umetnika i budžetskim fondovima Muzeja, koja su uvek bila skromna i ograničena. Gubitkom jednog takvog društvenog mehanizma, većina muzeja izgubila je korak sa savremenom produkcijom i uvidom u aktuelna dešavanja.

Ponovnim otkupima Ministarstva kulture, nakon skoro dve decenije, stvorili su se uslovi za ozbiljnije i obimnije otkupe tekuće savremene umetničke produkcije. Izbor umetnika, njih ukupno 22, vođen je potrebom da se kroz različite generacije i medije, reflektuje složen i raznovrstan jezik savremene umetnosti i na neki način sustigne propušteno. Stoga, zastupljeni su etablirani umetnici, koji svojim decenijskim stvaralaštvom i radom zauzimaju jasne pozicije u našoj savremenoj umetnosti (Kosta Bogdanović, Dušan Otašević, Gordana Kaljalović, Miroslav Pavlović, Perica Donkov i Slobodanka Stupar), preko umetnika srednje generacije, većinom rođenih 60-ih godina prošlog veka (Željka Momirov, Žarko Vučković, Tatjana Ilić, Saša Pančić, Dejan Atanacković, Radoš Antonijević, Miodrag Krkobabić, Irena Kelečević, Nikola Pešić i Marko Crnobrnja), do umetnika mlađe generacije (Jelena Trajković, Anđela Mujičić, Bojana Stamenković, Nađa Stamenović, Jovana Banjanac i Tijana Radenković). U ovakvom izboru mnogostrukih heterogenih poetika, zapažamo različite pravce umetničkog istraživanja, koji su kao refleksija na savremeno društvo, kontekstualno određeni kulturnim, sociopolitičkim, ideološkim i društvenim kon­strukcijama.

Na ovaj način, Zbirka umetničkih dela je obogaćena vrednim umetničkim delima, koji su pokazatelji kvalitetnih, autentičnih umetničkih htenja i aktuelnog, svežeg likovnog jezika.

Četvrtak, 16. avgust  u 20 časova, Galerija Narodnog muzeja Kraljevo.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments