Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

30. maj 2016.

Svi koji nisu gledali emotivni nastup dečjeg ruskog hora u Kraljevu – propustili su događaj koji je deo publike ostavio u suzama

 

Dečji hor “Otrada”(Radost) prihvatilišta pri Sveto-Nikolsko Crnoostrovskom ženskom manastiru iz kaluške oblasti u Rusiji, koji u našoj zemlji boravi na poziv Društva žena Srbije i Rusije “Matrona”, doživeo je ovacije na koncertu priređenom za Kraljevčane u svečanoj Sali Gradske uprave.

Pre nastupa, gošće iz Rusije primio je zamenik gradonačelnika Milun Jovanović zajedno sa drugim predstavnicima lokalne vlasti.

Svojim repertoarom duhovne muzike, koju su pevale na ruskom i  srpskom jeziku, ove devojčice, koje rastu bez roditeljskog staranja, ali uz ljubav i posvećenost monahinja, oduševile su publiku, neke i rasplakale.

Prema rečima igumanije Nikolaje, manastir kojem prihvatlište u kojem devojčice odrastaju i školuju se, osnovan je 1991. godine, a uz blagoslov patrijarha moskovskog i cele Rusije Alekseja II, prihvatilište za siročad i decu bez roditeljske brige, pod nazivom "Radost", zvanično je osnovano je četiri godine kasnije, iako su neke od devojčica dve godine ranije postale štićenice.

Monahinje su učinile sve da se deca ne osećaju lišena ljubavi. "Radost" trenutno brine o 58 devojčica uzrasta od dve do sedamnaest godina iz raznih krajeva Rusije.

One žive na teritoriji manastira, ali u posebnoj zgradi, sa sestrama-vaspitačima. Školuju se u gimnaziji otvorenoj pri manastiru, nakon čega polažu završne ispite i dobijaju sertifikat, kao i u drugim državnim školama.

U gimnaziji se, pored opšteg obrazovanja, deca  angažuju i u dugim oblastima, koreografiji, slikanju, vajanju, ručnim radovima, pevanju, solfeđu, dirigovanju.

Uče grčki i crkveno-slovenski jezik, osnove drevnoruske istorije i vizantijske muzike, da pišu poeziju.

Igumanija Nikolaja zahvalila se Srbiji, srpskom narodu i društvu Matrona na pozivu da posete našu zemlju.

“Želimo da podelimo radost, ove devojčice nisu profesionalci, ali pevaju čistim dečjim srcem, a dobrota s kojom pevaju svakako nadoknadi taj nedostatak”, rekla je igumanija.

Ona je podsetila da bi devojčice koje su bile bez porodice i kuće, bile i bez mogućnosti da se školuju, a zahvaljujući otvorenoj Gimnaziji i odeljenju Muzičke škole iz grada Marojaroslavec pri manastiru, dečji hor je do sada osvojio brojne nagrade u Rusiji i na međunarodnim festivalima pravoslavne muzike.

Svaka učenica "Radosti" ima neku svoju obavezu. Naizmenično se brinu o biljkama i cveću, kućnim ljubimcima, neke su odgovorne za čistoću u učionicama i kelijama, neke za red u biblioteci, a neke pomaže u kuhinji, ali nijedna nije u obavezi da ostane u manastiru po završetku školovanja.

Društvo žena Srbije i Rusije «Matrona», na čiji poziv Ruskinje borave u Srbiji osnovano je 2014.  godine, okrenuto je humanitarnom radu i kulturnoj saradnji dve zemlje, a predstavnice «Matrone» u Kraljevo su donele, kako se veruje, čudotvornu ikoni svetice čije ime njihovo društvo nosi, pred kojom su zainteresovani mogli da se poklone.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments