Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. oktobar 2018.

Centralna manifestacija, svečana akademija, kojom će kraljevačka biblioteka obeležiti vek i po pod od osnivanja Čitališta karanovačkog, biće održana na Kraljevdan 7. oktobra, ali tu su i drugi zanimljivi programi

Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu ove godine obeležava 150 godina od osnivanja Čitališta karanovačkog. Čitava godina, sva dešavanja i svi ovogodišnji programi u službi su ovog velikog jubileja, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Miša Milosavljević, direktor kraljevačke biblioteke, napominjući da su uz nesebičnu pomoć Grada Kraljeva i Ministarstva za kulturu i informisanje obezbeđeni uslovi da se ovaj redak jubilej proslavi i svečano i radno.

Centralna manifestacija, svečana akademija održaće se na Kraljevdan, 7. oktobra u 20 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Kraljeva.

- Ne bez razloga odabrali smo upravo ovaj datum kada se prisećamo dinastije Nemanjić i slavimo prvog kralja, Stefana Prvovenčanog, našeg prvog književnika, velikog vladara po kojem je naša ustanova dobila ime – pojasnio je Milosavljević.

Svečani program osmislio je književnik Dejan Aleksić, voditelji će biti Kraljevčanin Aleksandar Srećković Kubura i Jelena Ilić, istaknuti glumci koji svoju uspešnu karijeru grade u Beogradu. Učestvuju glumci Kraljevačkog pozorišta i učenici muzičke škole,  prisutnima će se obratiti predsednik Organizacionog odbora dr Predrag Terzić, a u ime ministra kulture i informisanja, specijalni savetnik ministra dr Dragan Hamović, bivši upravnik kraljevačke biblioteke.

U isto vreme, na istom prostoru, biće otvorena izložba „Biblioteka nekad i sad“ koju su pripremile Nataša Antonijević, Ana Voštinić i Marijana Jakšić.

Kraljevačka biblioteka prvi put će biti organizator i domaćin stručnog skupa „Biblioteke u kulturnom životu Srbije“, koji će se u ponedeljak i utorak 8. i 9. oktobra održati u prostorijama biblioteke. Pod patronatom urednika dr Dejana Vukićevića iz Narodne biblioteke Srbije i bivšeg radnikabiblioteke u Kraljevu, gosti će biti najbolji bibliotekari i izdavači iz Srbije: prof. Dr Aleksandar Jerkov iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Gojko Božović iz Izdavačke kuće Arhipelag, Zoran Hamović iz Izdavačke kuće Klio, Gordana Đilas iz Biblioteke Matice srpske kao i bibliotekari iz Narodne biblioteke Srbije,  Biblioteke grada Beograda, Učiteljskog fakulteta iz Beograda, Kragujevca, Pančeva, Čačka, Dimitrovgrada, Lazarevca, Obrenovca, Trstenika, Bora i, naravno, Kraljeva.

- Osnovni cilj skupa je afirmisanje naučno-istraživačke aktivnosti u domaćem bibliotekastvu, kao i doprinos edukaciji zaposlenih u bibliotečko-informacionoj delatnosti. Sreda, 10. oktobar, biće dan besplatnog upisa za sve građane Kraljeva, pozivamo sve da obnove članstvo ili da postanu član biblioteke – rekao je Milosavljević, upućujući poziv kako je rekao „svim građanima Kraljeva kojima je knjiga u rukama, znanje i moć u glavi, a biblioteka na srcu“ da dođu i na svečanu akademiju u nedelju u 20 časova.

Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić podsetio je da je 1868. godine u Kraljevu osnovana prva čitaonica, ali da prva saznanja o njoj datiraju iz spisa nastalih pet godina kasnije.

- Kraljevo je tada brojalo svega 1.900 stanovnika, ali je pismenost bila jako mala i može se pretpostaviti da je pismenih bilo najviše jedna četvrtina stanovništva. Tako mala čitaonica u svom začetku razvijala se kako se razvijao i grad, tako da je današnja biblioteka „Stefan Prvovenčani“, jedan od najvažnijih stubova kulture u gradu na Ibru – ocenio je Terzić.

Kako je dodao, uz Narodni muzej, Istorijski arhiv, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Kraljevačko pozorište, KC „Ribnica“, kraljevačka biblioteka deo je kulturne osnove grada Kraljeva.

- Kraljevo godišnje iz gradskog budžeta izdvaja za kulturu skoro 200 miliona dinara, koliko iz gradskog budžeta, što su veoma značajna sredstva, ali treba reći da možemo i da se ponosimo radnicima u kulturi, koji u Kraljevu postižu značajne uspehe – naveo je gradonačelnik Kraljeva, ističići da je kraljevačka biblioteka do sada, kako je rekao, nanizala čitav viz značajnih uspeha i nagrada i da su mnogi krenuli na put uspeha baš u ovoj ustanovi.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments