Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

5. oktobar 2018.

U okviru obeležavanja Kraljevdana, Narodni muzej Kraljevo i Društvo pčelara Kraljevo 8. oktobra priređuju izložbu posvećenu istoriji pčelarstva u kraljevačkom kraju autorke Mirjane Savić

Izložbu „Hvala pčelama: istorija pčelarstva u kraljevačkom kraju“, koja će u ponedeljak 8. oktobra u 19 časova biti održana u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo, priredila je je Mirjana Savić, viši kustos Narodnog muzeja u Kraljevu. Izložba ilustruje razvoj pčelarstva u naseljima u kojima je postojala pčelarska proizvodnja i posvećena je najznačajnijim pčelarima u različitim istorijskim epohama.

Tu su i muzejske priče o prelasku sa stublina i vršakara na košnice sa pokretnim saćem, o vrstama pčelarskih proizvoda, udruživanju i obrazovanju pčelara i tehnološkim novinama koje se u pčelarstvu uvode krajem 19. i tokom 20. veka, o stručnim časopisima iz oblasti pčelarstva itd.

Poseban akcenat stavljen je na četiri stuba razvoja pčelarstva, od kojih je svaki u određenoj epohi prevazilazio regionalni značaj: Manastir Žiču, Poljoprivrednu školu, Društvo pčelara Kraljevo i Veterinarski specijalistički institut Kraljevo.

U okviru izložbe prikazani su radovi po mesecima u pčelinjacima, medonosne biljke, predstavljene bolesti pčela i kako se boriti protiv njih, opisani su pčelinji proizvodi i njihova primena u apiterapiju i industriji izložbu čini zanimljivom široj publici, učenicima, početnicima u pčelarenju, ali i iskusnim pčelarima. Načinjen je osvrt i na uticaj pčelarstva na stvaralaštvo vajara, slikara, književnika i pesnika.

Izložba je praćena sadržajnim i bogato ilustrovanim katalogom, autora Mirjane Savić i Predraga Radovića.

Izložbu otvara dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

U muzičkom delu programa učestvuje Hor OŠ ”Svetozar Marković” pod rukovodstvom Dragane Milićević.

Ponedeljak, 8. oktobar 2018, u 19 sati. Galerija Narodnog muzeja Kraljevo

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments