Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. oktobar 2018.

Centralna manifestacija, svečana akademija, kojom je kraljevačka biblioteka obeležila vek i po pod od osnivanja Čitališta karanovačkog, privukla je veliki broj prijatelja ove ustanove, a jubilej prate i drugi zanimljivi programi

Čitava godina, sva dešavanja i svi ovogodišnji programi Nraodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u službi su njenog velikog jubileja - 150 godina od osnivanja Čitališta karanovačkog. Centralna manifestacija, svečana akademija održana je na Kraljevdan, u svečanoj sali Skupštine grada Kraljeva.

Svečani program izveden je po zamisli književnika Dejan Aleksić, a voditelji su bili Kraljevčanin Aleksandar Srećković Kubura i Jelena Ilić, istaknuti glumci koji svoje uspešne karijere grade u Beogradu. Učestvovali su i glumci Kraljevačkog pozorišta i učenici muzičke škole,  a prisutnima su se obratili predsednik Organizacionog odbora dr Predrag Terzić, a u ime ministra kulture i informisanja, specijalni savetnik ministra dr Dragan Hamović, bivši upravnik kraljevačke biblioteke.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, podsetio je prilikom svog obraćanja na svečanoj akademiji da je 1868. godine u Kraljevu osnovana prva čitaonica, ali da prva saznanja o njoj datiraju iz spisa nastalih pet godina kasnije.

- Kraljevo je tada brojalo svega 1.900 stanovnika, ali je pismenost bila jako mala i može se pretpostaviti da je pismenih bilo najviše jedna četvrtina stanovništva. Tako mala čitaonica u svom začetku razvijala se kako se razvijao i grad, tako da je današnja biblioteka „Stefan Prvovenčani“, jedan od najvažnijih stubova kulture u gradu na Ibru – rekao je gradonačelnik Kraljeva.

I dr Dragan Hamović, specijalni savetnik ministra kulture i informisanja, bivši upravnik kraljevačke biblioteke, ocenio je da je Kraljevo postalo značajan književni centar zahvaljujući dugotrajnom kvalitetnom radu kraljevačke biblioteke.

- Sve mora da se pripremi, dugo da bude u svom zamahu, ali treba i da se održi. Bioblioteka je značajan, ne samo bibliotečko-informacioni, nego i kulturno-izdavački centar i po tome je prepoznaju svi koji kulturne tokove u Srbiji prate – ocenio je Hamović, dodajući da je smer pravi, a nivo postignut i da samo treba nastaviti sa ovako usmerenim energijama.

Miša Milosavljević, direktor kraljevačke biblioteke ističe da su sve ovogodišnje manifestacije kojima biblioteka obeležava vredan jubilej, posvećene prisećanju na mudre pretke koji su pre 150 godina formirali tadašnju Čitaonicu karanovačku.

- Da li su oni tada imali viziju i znali kako će sve to moži da izgleda, nismo sigurni, ali to jeste bilo začetak modernog bibliotekarstva i velika spona sa nemanjićkom Žičom, sa našim prvim književnikom Stefanom Prvovenčanim, po kojem je naša biblioteka i dobila ime – rekao je Milosavljević.

On je dodao da je kraljevačka biblioteka danas moderna ustanova te vrste i jedna od najuspešnijih u Srbiji.

- Pratimo sve moguće trendove, od digitalnih, treudeći se da ne robujemo tehnici, već na ona služi nama – pojasnio je Milosavljević.

U holu ispred svečane sale u zgradi Gradske uprave, postavljena je izložba „Biblioteka nekad i sad“, koju su pripremile Nataša Antonijević, Ana Voštinić i Marijana Jakšić.

Kraljevačka biblioteka danas i sutra prvi domaćin je stručnog skupa „Biblioteke u kulturnom životu Srbije“, koji se održava u prostorijama biblioteke. Pod patronatom urednika dr Dejana Vukićevića iz Narodne biblioteke Srbije i bivšeg radnika biblioteke u Kraljevu, gosti su najbolji bibliotekari i izdavači iz Srbije: prof. Dr Aleksandar Jerkov iz Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Gojko Božović iz Izdavačke kuće Arhipelag, Zoran Hamović iz Izdavačke kuće Klio, Gordana Đilas iz Biblioteke Matice srpske kao i bibliotekari iz Narodne biblioteke Srbije,  Biblioteke grada Beograda, Učiteljskog fakulteta iz Beograda, Kragujevca, Pančeva, Čačka, Dimitrovgrada, Lazarevca, Obrenovca, Trstenika, Bora i Kraljeva.

Osnovni cilj ovog skupa je afirmisanje naučno-istraživačke aktivnosti u domaćem bibliotekarstvu, kao i doprinos edukaciji zaposlenih u bibliotečko-informacionoj delatnosti.

Sreda, 10. oktobar, biće dan besplatnog upisa za sve građane Kraljeva. 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments