Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. novembar 2018.

Drugo predavanje u ciklusu „Gradovi od kojih se može učiti“, arhitekta Vanja Milojković posvetila je gradu u kojem je tok reke promenjen zbog nekada velikih poplava i ukazala na sličnosti sa Kraljevom i iskustva koja mogu da nam koriste

Predavanjem arhitekte Vanje Milojković o Valensiji, nastavljen je ciklus „Arhitektonski putopisi“ („Gradovi od kojih se može učiti“), novi programski serijal koji Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“  u Kraljevu organizuje u saradnji sa Inženjerskom komorom Srbije – Regionalnim centrom Kraljevo.

Valensija predstavlja treći grad po veličini u Španiji. Ovim predavanjem, Vanja Milojković, posebnu je pažnju skrenula na arhitektonski kompleks poznat pod imenom Grad umetnosti i nauke (Ciudad de las Artes y de las Ciencias), izgrađen u isušenom koritu reke Turije. Tok ove reke promenjen je zbog velikih poplava koje su zadesile Valensiju sredinom XX veka. Glavni arhitekta ovog urbanističkog remek-dela je Santjago Kalatrava, a Vanja Milojković posebno se osvrnula na svako od ovih zdanja, pokazavši na koji način su u Valensiji razrešili urbanistički izazov pred kojim su se našli, stvorivši i uredivši na taj način javnu površinu koja je i funkcionalna i impresivna u isto vreme.

Osnovno načelo ovog predavanja jeste da „lep prostor oplemenjuje i motiviše ljude koji u njemu borave“. Svoje predavanje završila je dovodeći u vezu Valensiju i Kraljevo neočekivanim geografskim sličnostima, istakavši da uprkos različitim infrastrukturnim sistemima od ovakvih gradova možemo mnogo da naučimo i kada uređujemo gradske prostore u svojoj zemlji, bez obzira na finansijska ograničenja.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments