Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. novembar 2018.

Vladimir Arsenijević, književnik iz Beograda i, još uvek, najmlađi dobitnik NIN-ove nagrade za roman „U potpalublju“, koji je objavljen bezmalo pre četvrt veka, bio je prvi gost kraljevačke biblioteke i novopokrenutog serijala „Kraj puta“

Cilj ovog književnog programa je upoznavanje kraljevačke čitalačke publike sa istaknutim piscima iz regiona, sa istog govornog područja.

Arsenijević, jedan od najprevođenijih pisaca svoje generacije, upoznao je publiku sa do sada objavljenim delima, posebno se osvrćući na najnoviji roman „Ka granici“, koji predstavlja treći deo njegove najavljene tetralogije koju čine i romani „U potpalublju“ i „Ti, ja i Anđela“.

Na pitanje da li smo kao društvo opterećeni devedesetim godinama prošlog veka i koliko su te godine uticale na njegovo formiranje, Arsenijević odgovara da mu se čini da nije previše opterećen, ali da su ga, svakako, devedesete formirale i opredelile kao angažovanog pisca. Tvrdi da ne živi u tom vremenu, da ne zloupotrebljava i da nije zaglavljen u njemu, naprotiv, smatra da je sadašnjost mnogo lepša i prijemčivija, iako, sa druge strane, ne pristaje na pasivno mirenje sa zabrinjavajućom stvarnošću.

Mišljenja sam da su devedesete bile mnogo gore, nego što je to slučaj sa aktuelnom stvarnošću, i to dramatično gore, ne samo u Beogradu i Srbiji, već u čitavom regionu.“

Arsenijević je ubeđen da je istorijska distanca najobičniji mit i da su naknadna pamet i nova tumačenja ništa drugo nego sjajno područje za manipulaciju i bezočni revizionizam. Istorijska distanca je besmislena nakaradna izmišljotina, zaključuje pisac.

Govoreći o projektu „Ko je prvi počeo – istoričari protiv revizionizma“, koji je pokrenulo udruženje Krokodil, Arsenijević kaže da to ne predstavlja pokušaj konsenzusa o zajedničkoj platformi grupe eminentnih istoričara sa područja bivše države, već za cilj ima ideju multiperspektivne istoriografije koja će ljudima sa ovih prostora omogućiti da lakše prihvate kompleksne situacije iz nedavne prošlosti.

Sa Vladimirom Arsenijeviće razgovarali su direktor kraljevačke biblioteke Miša Milosavljević i istoričar Vojkan Trifunović.

izvor: Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments