Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

5. decembar 2018.

Izložba Arheološkog muzeja iz Zadara je prvo gostovanje jedne institucije iz Hrvatske u Narodnom muzeju Kraljevo i drugo gostovanje ove izložbe u Srbiji, nakon Muzeja grada Beograda tokom jeseni ove godine

Narodni muzej Kraljevo i Arheološki muzej Zadar organizatori su izložbe "Ispričaću ti priču..." Timke Alihodžić, višeg kustosa Arheološkog muzeja Zadar, u četvrtak, 6. decembra u 19 časova.

Antički Jeder (Colonia Julia Jader), kakav je rimski naziv za Zadar, osnovan je 48. godine s.e. kao naselje rimskih građana, najverovatnije u vreme Julija Cezara. Dugogodišnje istraživanje nekropola Jadera, iz perioda od I-IV veka, odnosno od vladavine Avgusta do Konstantina Velikog, donele su Arheološkom muzeju u Zadru bogat materijal i mogućnost rekonstrukcije života stanovnika antičkog grada. Na zadarskoj nekropoli sahranjivani su mladi i stari, siromašni i bogati, ljudi različitih zanimanja: trgovci, doktori, farmaceuti, stolari, gladijatori, pisci, pobornici različitih kultova ...

Izložba priča priče o nekoliko zanimljivih ličnosti, čiji se životi donekle očitavaju iz predmeta sa kojima su sahranjeni, pružajući uvid u živopisne prizore jednog iščezlog grada.

Poseban kvalitet čini deo namenjen slepim i slabovidim osobama.

Izložba „Ispričaću ti priču…“ je prvo gostovanje jedne institucije iz Hrvatske u Narodnom muzeju Kraljevo i drugo gostovanje ove izložbe u Srbiji, nakon Muzeja grada Beograda tokom jeseni ove godine.

Ulaz je slobodan.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments