Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. decembar 2018.

Istoričar Predrag Marković mišljenja je da je Jugoslavija bila jedina zemlja koja je obuhvatala sve Srbe, da 1918. godine niko u Srbiji nije verovao u neko drugo rešenje, kao i da je kralj Aleksandar bio iskreniji Jugosloven od Josipa Broza

U okviru serijala Jubileji, gost Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo bio je dr Predrag J. Marković sa Instituta za savremenu istoriju iz Beograda i predavač na Fakultetu za medije i komunikacije.

Govoreći o jubilejima – 100 godina od osnivanja Kraljevine Jugoslavije i 75 godina od formiranja SFRJ – Marković je mnogobrojnoj publici pokušao da ponudi odgovore na neka od pitanja.

On je mišljenja da je Jugoslavija bila jedina zemlja koja je obuhvatala sve Srbe i da tada niko u Srbiji nije verovao u neko drugo rešenje. Kao očigledan primer naveo je podatak da većina Srba tada nije pravila razliku između srpske i jugoslovenske države. Te 1918. godine nijedna relevantna politička ličnost nije bila protiv stvaranja Jugoslavije, čak ni oni koji su je kasnije žestoko kritikovali i radili na njenom razbijanju. Za ujedinjenje je bilo 100% Dalmatinaca i više od 60% stanovnika Hrvatske i Slavonije. Čak je i takozvano „proročko pismo“ Živojina Mišića kralju Aleksandru čista izmišljotina Mišićevog biografa i sekretara Milorada Pavlovića Krpe.

Marković je izneo još neka interesantna zapažanja: kada je formiralna Jugoslavija 1918. godine, niko nije mogao da predvidi šta će se dešavati 1941. i 1991. godine; kralj Aleksandar je bio „iskreniji“ Jugosloven od Josipa Broza, a država iz 1918. godine stvorena je iz državnih, a ona iz 1945. iz ideoloških razloga; „srbijanska“ vojska nije aktivno učestvovala u „Božićnoj pobuni“ na Cetinju 1919. godine, pošto je tada na tlu Crne Gore bilo svega 500 vojnika iz Srbije, već je reč o obračunu između Crnogoraca, pristalica dinastije Petrović (zelenaši) i pristalica dinastije Karađorđević (bjelaši); san o velikoj i etnički jedinstvenoj državi Srba je nemoguć još od 1912. godine, zato što trećina stanovništva nisu Srbi...

Na samom kraju predavanja, na pitanje da li smo napredovali ili nazadovali u Jugoslaviji i šta je to dobro što smo kao narod dobili, Marković na prvo mesto stavlja prisajedinjenje Vojvodine, koja do tada nikada nije bila u sastavu bilo koje srpske države, kao i veliki iskorak na kulturnom planu.

 izvor: Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments