Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. decembar 2018.

Program koncerta bio je koncipiran tako da njime ovo društvo može da zaokruži kalendarsku godinu, dok vredno radi na pripremi obeležavanja jubilarne, desete godine postojanja – koncertom u beogradskom „Sava centru“ u aprilu 2019.

Oni koji vole folklor vole da kažu kako je svaki koncert kao i život jer, i život, i koncert su melodija, samo su reči kod svih nas različito izmešane. Članovi „Kraljevačke riznice“ sinoć su završnim ovogodišnjim koncertom – na svoj način izmešali najbolje od svega: živopisne koreografije (od kojih su dve bile premijere), lepotu tradicionalne nošnje, igrački žar, talenat muzičara i pevača.

Svi izvođači, na početku koncerta u Domu Vojske Srbije u Kraljevu, pozdravili su publiku pesmom „Oj, Moravo“. Odmah iza toga, publika (u kojoj je bilo onih koji su morali da stoje, jer više nije bilo mesta za sedenje) je imala priliku da vidi premijerno izvođenje koreografije „Od Takova do Rudnika“. Ređale su se na sceni pesme i igre iz okoline Prizrena, Vladičinog Hana, Crnorečja, Crne trave. Čitav program bio je koncipiran tako da njime „Kraljevačka riznica“ polako može da zaokruži kalendarsku godinu, dok uveliko vredno radi na pripremi obeležavanja jubilarne, desete godine svog postojanja. U programu su se tako našli i blok tradicionalnih pesama u izvođenju ženske pevačke grupe, splet narodnih melodija u izvođenju orkestra KUD-a „Kraljevačka riznica“, očaravajuće pesme i igre iz Kumanovskog polja, Bosilegradskog krajišta, okoline Niša, a „šlag na tortu“ za sam kraj koncerta bila je još jedna premijera – koreografija „Igre iz Gornjeg Poreča“.

- Trudimo se da cela naša jubilarna godina, koja će čitava biti pod sloganom kao i ovaj koncert „Naša decenija – više od igre“ pokaže kakvi su rezultati kada vredno radite – kaže Igor Gudić, direktor i umetnički rukovodilac „Kraljevačke riznice“, koja će krajem avgusta naredne godine slaviti tačno deset godina postojanja.

Ipak, u ovom društvu spremaju se da svoj jubilej obeleže na način kojim će lestvicu u svetu folklora podići za lestvicu više i najavljuju da će deset godina svog postojanja obeležiti u aprilu naredne godine velikim koncertom u beogradskom „Sava centru“.

- I za taj koncert ćemo računati na najverniju, kraljevačku publiku, ali nam je želja da onima koji vole „Riznicu“ pokažemo kako ansambl izgleda na modernoj sceni koja dozvoljava izvođačku  širinu i pokazuje kako moćan ume da nastup pod svetlima koja će našim numerama dati  toplinu  i pravi folklorni ugođaj – pojašnjava Gudić, ističući koliko se srećan što „Kraljevačka riznica“, na svoj način,  već desetu godinu pokušava i uspeva da sačuva lepotu duše srpskog naroda.

Igra, pesma, uopšte folklor, kao matrica postojanja svoh folklornih društava, pa i „Kraljevačke riznice“, dokaz je da su upravo ljudi, odnosno igrači, muzičari, pevači i ono što oni zajedno stvaraju -  oživljavanje tradicije minulih vremena i sećanje na pretke koji su naše kulturno blago stvarali. Na tom zajedničkom putu u očuvanju srpske narodne baštine, najbolji ansambl „Kraljevačke riznice“, kao i njen pripremni ansambl, zahvalili su se sinoć vernoj publici zbog koje priča „Riznice“ traje već skoro čitavu deceniju.

foto: Nenad Jerotijević (foto "Osmeh")

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments