Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. decembar 2018.

Dan bibliotekara Srbije danas je obeležila i kraljevačka biblioteka, a bibliotekari su slaveći svoj dan (ove godine i vredan jubilej) nagradili najvrednije korisnike i bibliotekare, saradnike darivali zahvalnicama, a čitaoce častili besplatnim upisom

Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ svakog 14. decembra obeležava Dan bibliotekara kao svoj dan. Tada bibotekari rekapituliraju ono što su radili u prethodnih godinu dana, zahvale se korisnicima, najboljim bibliotekarima i uručuju nagrade korisnicima – najaktivnijem, najmlađem, najstarijem.

Ove godine prvi put su dodeljene jubilarne nagrade vezane za ovogodšnju proslavu velikog jubileja – 150 godina čitališta karanovačkog, koje je bilo preteča kraljevačke biblioteke. Posebne nagrade dobitnicima je uručio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je bio predsednik Organizacionog odbora proslave 150 godina bibliotekarstva u Kraljevu, a zaslužnima su uručene i posebne zahvalnice.

- Nama je pripala posebna čast da obeležimo ovako važnu godišnjicu u istoriji biblioteke, a u jubilarnoj godini iza nas, pored brojnih redovnih programa,susreta i radionica, ostaju za istoriju stručni skup, koji smo organizovali uz podršku grada i Ministarstva kulture i informisanja, svečana akademija, a u izradi su i monografija i zbornik radova – ističe direktor kraljevačke biblioteke Miša Milosavljević.

On je kao važne događaje u ovoj godini izdvojio i potpisivanje protokolarnog ugovora o saradnji sa bibliotekom iz Herceg Novog.

- Takođe, naša izložba „Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji“ nastavila je svoj put; posle Niša, Novog Sada, Lazarevca i Ljubovije, bila je i u Trebinju, Herceg Novom, Nikšiću, Podgorici i u Beranama. Možemo da se pohvalimo i činjenicom da ogranak naše biblioteke u Mataruškoj Banji nije više na starom mestu (u ruiniranoj zgradi „Agensa“). Sada se ogranak biblioteke nalazi u glavnoj ulici u Mataruškoj Banji – pojasnio je Milosavljević, dodajući da su ove godine, deca polaznici književne radionice osvojila nagrade u Lazarevcu i Nišu.

Što se tiče izdavačke delatnosti, najvažnija nagrada za najbolju knjigu godine ove godne pripala je Dejanu Iliću za knjigu pesama „Dolina Plistos“ u izdanju kraljevačke biblioteke. Ranije su ovu nagradu osvojili Goran Petrović, Živorad Nedeljković i Dejan Aleksić, ali je sada prvi put kraljevačka biblioteka za svoju knjigu dobila tu nagradu. Takođe, knjiga Bojane Stojanović Pantović istog izdavača dobila je ove godine nagrae „Vasko Popa“ i „Đura Jakšić“.

Danas do 13.30, svoje članstvo u biblioteci besplatno je obnovilo ili se u biblioteku upisalo – hiljadu ljudi, a oni koji su to propustili danas da učine – to će moći da urade i sutra. Kraljevačka biblioteka ima oko 10.000 redovnih članova, odlični đaci mogu da računaju na besplatnu obnovu upisa ili novi upis tokom čitave godine (uz đačku knjižicu), a besplatan upis važi i za penzionere i đake prvake.

Bibliotekari su se tokom današnje svečanosti pohvalili svojim ovogodišnjim aktivnostima i programima, u penziju ispratili svoju koleginicu Snežanu Janić sa Naučnog odeljenja, dodelili nagrade zaslužnim bibliotekarima: Dragani Tipsarević, Milanu Mitroviću, Vladimiru Šekularcu, Miloju Radoviću i Emiliji Dimovskoj. Povodom Dana bibliotekara, zahvalnicama su darivani i najvredniji saradnici biblioteke. Između ostalih, novinarka Radmila Vesković (koja je pomagala tokom čitave godine, a najviše da obeležavanje jubileja - 150 godina dopre do najrelevantnijih medija). Takođe, i Ana Milunović (dugogodišnja saradnica biblioteke, koja je organizovala i brojne programe sa Društvom za sprski jezik i književnost),  Dragoljub Vranić. Tu su i verni saradnik, istoričar, predsednik Društva istoričara Raškog okruga dr Dragoljub Danilović, profesor u kraljevačkoj Gimnaziji, arhitekta Zoran Radonjić (za pokretanje „Arhitektonskih putopisa“), kao i prijatelji biblioteke - profesor Vladimir Marović i istoričar Vojkan Trifunović.

Bibliotekari su kao najboljeg među njima nagradili zahvalnicom i knjigama Gorana Nikoliča koji radi kao bibliotekar u tri seoske škole. Knjigu na poklon, kao najstarija korisnica ove godine dobila je Miroslava Miloradović iz Kraljeva, a najaktivniji ove godine bio je, i knjigom je nagrađen - Radojica Vučićević.

Najmlađi korisnik Dečjeg odeljenja ove godine je Relja Milić, najaktivniji korisnici ogranka u Mataruškoj Banji su devojčice Milica Pešić i Mina Garić, a nagrada za najaktivnijeg korisnika Dečjeg odeljenja ove godine dodeljena je Jelisaveti Stajić.

Naučno odeljenje ove godine nagradilo je Jovana Simijanovića, doktora istorijskih nauka, dugogodišnjeg korisnika biblioteke, a vrlo često i saradnika.

Odeljenje periodike, koje svakog dana poseti više desetina sugrađana koji čitaju dnevne novine i ostalu štampu, knjigom je darivalo doktorku u penziji, epidemiologa Miru Janićijević.

Zahvalnicom i knjigom nagrađena je i Zorica Janković, vlasnica knjižare „Prozor“ koja obeležava 10 godina svog postojanja, a sa bibliotekom je realizovala brojne aktivnosti na propagiranju knjige i čitanja.

*********

O bibliotekama i bibliotekarima

Još 1832. knez Miloš je, iako nepismen, preporučio da se srpski narod posveti čitanju. Te godine je u Srbiji osnovana prva biblioteka i to ukazom nepismenog Miloša Obrenovića koji je shvatio da je knjiga osnovno sredstvo k izobreženiju. Knez Miloš je tada pozvao Srbe da budu priložnici. Karanovac (danas Kraljevo) dobija prvo javno čitalište tek 1868.

Zanimljivo je da je bibliotekarsko zanimanje veoma staro. Marko Aurelije, rimski car, koji je bio i filozof, je još 350. godine sve zaposlene u 29 rimskih biblioteka nazvao bibliotekarima, koje i danas, posle skoro 1.700 godina, zovu istim starim nazivom.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments