Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

22. decembar 2018.

Kraljevčanin Dimitrije Danilović (25) prezadovoljan je odjecima prve samostalne izložbe u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade u Zemunu, jer su njegovu poruku, kako navode i kritika i, autor, razumeli svi – i laici, i umetnički znalci

Izdvojiti se radovima kao sasvim mlad umetnik i biti u prilici da samostalno izlaže, bio je san 25-godišnjeg Kraljevčanina Dimitrija Džimija Danilovića. „Posrećilo“ mu se kada se, naizgled sučajno, rodila ideja da u jeku kampanje za predsedničke izbore u Americi nacrta „svetog Trampa zlatokosog“ sa oreolom. U jesen 2016. godine, Donald Tramp bio je samo republikanski kandidat. Nedugo potom Tramp je pobedio, a slika je postala popularna i deljena na društvenim mrežama, iako Dimitrije kaže da je, radeći je, želeo samo da se našali i da slika Trampa sa oreolom nema veze sa njegovim političkim stavovima, budući da mu je aktuelni predsednik Amerike, iako stvarna ličnost, bio zanimljiv pre svega kao deo tog internet sveta. U međuvremenu, za dve godine, ređale su se nove „ikone“: svoje mesto u kolekciji našao je i Putin, a Dimitrije je naslikao i likove iz video igara, književne likove, junake pop kulture kao srednjevekovne ikone. Tu su: brat Super Maria – Luiđi, junaci Ratova zvezda, Vorkrafta... Radio je u kombinovanoj tehnici, ulja na platnu, za neke su korišćeni zlatni listove pigment, a neki su rađeni akrilom na dasci. Dvadesetak radova Dimitrije je prikazao na izložbi „Pop ikona - nostalgija“ u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade u Zemunu.

Dimitrije je rođen u Kraljevu, u kojem je završio Srednju umetničku školu na smeru grafički dizajn. Osnovne studije - zidno slikarstvo završio je u Kragujevcu na Filološko umetničkom fakultetu u klasi profesorke Jelene Šalinić Terzić, a trenutno je na master studijama. Radovi koje je spremio za svoju prvu samostalnu izložbu  biće i deo završne master izložbe, jer je trenutno na master studijama, a mentor mu je profesor Slobodan Marinković.

Prvu samostalnu izložbu mladog Danilovića, otvorio je profesor dr Oliver Tomić, koji je pohvalio umetničku crtu Dimitrija Danilovića i njegiv način da se slikom izrazi.

Pored Kancelarije za mlade u Zemunu i sedamdesetak ljubitelja umetnosti koji su prisustvovali otvaranju, izložbu „Pop ikona – nostalgija“ podržali su i Kraljevačko pozorište i rediteljka Aleksandra Kovačević, Nenad Milenković Studio, glumac Stefan Milikić, solisti Andrej Aleksić i Biljana Obradović Bixy.

Dimitrije ističe da je prezadovoljan zato što su se, kako navodi, radovi dopali i likovno pismenim osobama i likovno nepismenim ljudima.

- Nije bilo čak ni puno treme, a sam događaj doživeo sam čak kao neki rođendan: bio sam ucentru pažnje, a bilo je i poklona – našalio se autor izložbe koji najavljuje da tek ima nameru da svojim radovima pokaže svima koliko je tačna misao „da dok život većini ljudi ruši dušu, umetnost služi da svakog čoveka podseti da dušu ima“.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments