Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. decembar 2018.

Zajednički koncert  hora „Crvčanin“ iz Kraljeva i kamernog hora „Liceum“ iz Kragujevca je nastavak njihove  saradnje započete pre dve godine izvođenjima u Hramu Svetog Save u Kraljevu i Sabornoj crkvi u Kragujevcu

Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo u saradnji sa Muzičkim centrom Kragujevac organizovao je sinoć u Kraljevačkom pozorištu koncert nove romantične horske muzike 21. veka

Nastupili su Gradski hor „Crvčanin“ iz Kraljeva pod rukovodstvom Lejle Stojanović i Gradski kamerni hor „Liceum“ iz Kragujevca pod dirigentskom palicom profesora Miloja Nikolića.

Ovaj zajednički koncert je nastavak saradnje horova započete pre dve godine izvođenjem dela Džona Tavenera u Hramu Svetog Save u Kraljevu i Sabornoj crkvi u Kragujevcu.

Ovo je ujedno i poslednji projekat profesora Nikolića, koji je „Liceum“ vodio 28 godina.

Program koji smo izveli je zanimljiv, jer najavljuje moguće pravce daljeg razvoja horske muzike. Taj pravac je sada drugačiji u odnosu na 20. vek na zapadu. U prošlom veku su kompozitori stalno istraživali nove mogućnosti i nove jezike, tako da se klasična, umetnička muzika sve više pretvarala u nauku nego što je bila umetnost. Kompozitori 21. veka su se vratili tome da budu umetnici, okrenuli se publici. Našli su ravnotežu između sopstvenih umetničkih uverenja i publike, onoga što publika može i hoće da primi. Tako je nastao jedan novi pokret. Vratili su se na tačku gde se ta muzika razišla sa publikom, a to je bilo u doba romantizma i zato je ova muzika sada prilično romantična, prijemčiva i pevljiva“, rekao je Nikolić.

Kako u Kragujevcu prošle nedelje, tako je i u Kraljevu koncert opravdao očekivanja publike i bio kruna svih napora da se ovaj projekat realizuje.

tekst i fotografije: KC "Ribnica" Kraljevo

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments