Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. decembar 2019.

Učenici OŠ „Dositej Obradović“ u Ratini još od novembra su, zajedno sa nastavnikom Tripom Spahićem, a uz blagoslov paroha Dragana Tube, posle škole i uz slušanje božićnih pesama pravlili božićne ukrase i ukrasili svoju crkvu

Pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik, učenici osnovne škole „Dositej Obradović“ u Ratini potrudili se i sami napravili božićne ukrase i ukrasili svoju crkvu.

Đaci su još od novembra, samoincijativno, zajedno sa svojim nastavnikom Tripom Spahićem, a uz blagoslov paroha ratinskog Dragana Tube, na slobodnim časovima ostajali posle škole i vreme provodili uz slušanje božićnih pesama i pravljenje božićnih ukrasa za dan Božića.

- Uz veliku podršku i ljubav koju otac Dragan ima prema deci, oni su sami poželeli da svoje slobodno vreme provedu na ovaj način. Deca vole da seckaju, crtaju, boje, da prave od papira oblike i figurice. Na ovaj način, praveći zajedno sa decom ukrase za Božić, pričali  smo o tome gde se rodio Bogomladenac, ko ga je rodio, ko je bio pravedni Josif, šta su radili pastiri, zašto mi proslavljamo dan rođenja našeg Spasitelja, o zvezdi koja je pokazivala mudracima put (koja se kretala onda kada su se mudraci kretali, a stajala kada su mudraci zastajali radi odmora i predaha tokom dugačkog puta, jer je ta zvezda zapravo bila anđeo – ponosno kaže nastavnik Tripo Spahić.

On je poželeo i da posebno istakne neke od svojih đaka koji su se u ovom poslu naročito istakli i za koje nastavnik ima samo reči hvale su: Bojan Popović, Dimitrije Milunović, Mihajlo Živković i Magdalena Maksimović.

Na sam Badnji dan, deca su sa nastavnikom, uz veselo pevanje božićnih pesmica, unela badnjak u crkvu i ukrasila ga ručno pravljenim ukrasima.

- Prisustvovali smo svetoj Liturgiji na Badnji dan i pričestili se zajedno sa brojnim narodom. U 16.00 časova prisustvovali smo večernoj službi sa paljenjem Badnjaka. Dok su varnice badnjaka uzletale prema nebu, mi smo se prisećali svega onoga što se zbilo pre više od 2000 godina u malenom gradu Vitlejemu i u još manjoj pečini, gde se rodio naš Spasitelj. Prisećali smo se svega što smo naučili na našim slobodnim časovima, a u srcima imali smo i po neku željicu za mir u celom svetu, i da sva deca sveta osete našu božićnu radost – kažu đaci i njihov nastavnik.

Nastavnik Tripo Spahić dodaje da su se i danas, na praznik rođenja Hrista, opet okupili u 7.00 časova u crkvici u Ratini:

- Radosno, i iz sveg glasa zajedno sa našim sveštenikom pevali smo „Roždestvo tvoje, Hriste Bože naš“. Nakon toga smo svi jedni drugima čestitali praznik uz radosni božićni pozdrav MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI!

                                            

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments