Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. februar 2019.

Pred čitaocima je uzbudljiva priča starog psihijatra na čiju je ličnost Drugi svetski rat ostavio neizbrisiv trag; dok obavlja praksu kao psihijatar u Beogradu upoznaje neobičnog pacijenta koji prepričava psihijatrov život opisujući  - svoje snove

Viktor Davidović (34 godine, Beograd) bavi se pisanjem poslednjih desetak godina i za to vreme je objavio dva romana: „Drvo lešnika“ 2011. godine i „Sedam dana do ponedeljka“ 2013. godine. „Zašto sam živeo samo jedan sat?“ je njegov treći roman.

Pred čitaocima je uzbudljiva priča koja se čita u jednom dahu, a sa druge strane, na stranicama se sreću misli kojima se možemo iznova vraćati. Glavni junak je osamdesetogodišnji psihijatar koji zapisuje ispovest o svom životu. Kada je imao 21 godinu napustio je Mostar, gde je proveo mladost; detinjstvo je proveo u jednom hercegovačkom selu. Čitav roman je ispripovedan ijekavskim izgovorom, što doprinosi sugestivnosti, glavni junak čitavog života ostaje veran jeziku svog zavičaja.

Drugi svetski rat zatiče glavnog junaka kao dete, razara mu porodicu i ostavlja neizbrisiv trag na njegovu ličnost. Dok obavlja praksu kao psihijatar, u Beogradu, četvrt veka nakon odlaska iz Mostara, upoznaje neobičnog i misterioznog pacijenta koji sebe naziva Esteban. Esteban prepričava psihijatrov život opisujući svoje snove. Lekar sve dublje upada u košmar, a na čitaocu je da prosudi kako će pojavu Estebana tumačiti.

Odlomak iz knjige:

„… istina ima svoje vrednosti, ali ako pričamo o vrlini, onda je najveća istina saznanje o tome kada je ne treba izgovoriti…”

(Viktor Davidović, Zašto sam živeo samo jedan sat?, Obrenovac, Cepelin, 2017)

 

http://www.stadacitam.rs/preporuke/

Katarina Jablanović

Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo

foto: Ivan Spasojević

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments