Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. februar 2019.

U Kraljevačkom pozorištu 5. marta gostovaće Srpsko pozorište iz Budimpešte sa predstavom – ljubavnom pričom jednog Joze koji 90-ih godina XX veka na stanici čeka jednu Anu i voz - jedinu vezu između ratom rascepljene Jugoslavije i sveta

Kraljevačko pozorište ima zadovoljstvo  i čast da ovdašnjoj publici najavi gostovanje Srpskog pozorišta iz Budimpešte  i predstavu Avala ekspres. Predstava je na repertoaru 5. marta u 20 časova, a ulaznica košta 250 dinara

Srpsko pozorište iz Mađarske održaće turneju u sklopu manifestacije "Nedelje mađarske kulture u Srbiji", sa muzičkom predstavom "Avala express", u režiji Petra Miloševića (osim u Kraljevu videće je ublike i u Beogradu, Lazarevcu, Nišu i Kragujevcu.

Avala express je elegija jednom vremenu, jednoj generaciji koja nestaje.  Ljubavna priča jednog Joze, koji čeka Anu na stanici Keleti. Čeka voz Avala express. Predstavu čine pesme - prepevi Tamaša Čeha i Geze Beremenjija, poznatih mađarskih umetnika, izvođača, kompozitora i glumca, sklopljene u ljubavnu priču. Učestvuju: Milan Rus, Gabor Lenđel, Tibor Ember, Mirko Milošević i Branimir Đorđev.

Reč reditelja o predstavi:

"Prošlo je dvadeset godina od premijere ove predstave. Kako bi rekli, prošlo je dva puta X (XX - iks). U predstavi se pojavljuju dve važne reči sa slovom „X”. Jedna je „express ”. Avala express, beogradski voz, koji je 1990. godine bio jedina veza između ratom rascepljene Jugoslavije i ostalog dela sveta. U vreme dolaska Avale express na stanicu Keleti, peron je bio prepun ljudi, koji su čekali svoje rođake, prijatelje, ljubavi. Tako se 1996. godine sam od sebe rodio naslov i samo je trebalo složiti pesme u neki odgovarajući red: stanica, miris mašinskog ulja, čekaonica…

Druga reč sa slovom „X” je „Keh”. Tamaš Čeh je imao svoj prvi nastup sa legendarnom grupom „Keks“. U to vreme je pevač ove grupe, Janoš Bakša Šoš, bio veoma popularan. Senzacionalno je bilo to, što je 1970. godine baš on bio gost na pantljikama u sali za fizičko u Srpskohrvatskoj gimnaziji na Trgu Ruža (uz posredstvo Zorana Stevanovića i danas veoma popularnog pevača u Mađarskoj) i svirao je na gitari, koju je kasnije poklonio Tamašu Čehu, pre nego što je emigrirao iz Mađarske.

Posle završenog fakulteta, 1976. godine, vratio sam se na Trg Ruža u ulozi profesora. U to vreme ceo život mi se vrteo oko Tamaša Čeha, slušao sam sa kasetofona njegove pesme i tekstove i ponekad sam ih puštao đacima.  Oni su nekoliko pesama preveli na srpski i na hrvatski, (škola je u to vreme još uvek bila zajednička), što je bila odlična vežba za učenje jezika. Sećam se pesme pod nazivom Budapest, koju su uz muziku, u horu, pevali đaci 1.a razreda.

Kasnije, 1996. godine, od istih tih đaka napravili smo grupu „Avala express“, a neki od njih su još uvek srž grupe: Milan Rus svira na gitari, Gabor Lenđel na klavijaturama, Tibor Ember je na bubnjevima, a noviju generaciju predstavlja Mirko Milošević, koji svira na klavijaturama i Branimir Đorđev, vokal.

U sadašnjem izvođenju pesme su grupisane na sledeći način: od početka koncerta do pesme pod nazivom Metro, glavna tema je Avala express. Zatim sledi izmišljeni maturski sastanak – 50. generacija Srpskohrvatske gimnazije sastaje se na Trgu Ruža.

Da bi raspoloženje bilo u srpskom duhu, dobio sam dozvolu od tekstopisca, Geze Beremenjija, da izmenim pojedina geografska imena i imena likova.

Na jednom mestu oglašava se i jedna stara sentandrejska pesma, na arhaičnom slavenoserbskom jeziku. Ovom pesmom se uokviruje cela priča."

Prvi koncert na kome su se na srpskom jeziku pevale pesme Tamaša Čeha i Geze Beremenjija, koje je Petar Milošević preveo i adaptirao u muzičku priču sa svojim početkom i krajem, održan je 1996. godine. Koncert je obnovljen 2016. godine da bi se obeležila dvadesetogodišnjca od prvog izvođenja. Celokupna projekcija rađena je uz saradnju Srpskog pozorišta u Mađarskoj i porodice Tamaša Čeha.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments