Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  2 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. mart 2019.

Ne postoji više nijedna od kuća u kojima su pre vek i po u Kraljevu u iznajmljenom prostoru radila čitališta; njih su nasledile knjižnice i čitaonice, koje su radile i u zasebnim delovima kafana, otkriva monografija o jubileju biblioteke

Čitalište u Karanovcu 1857. godine imalo je 50 članova, od kojih je svako godišnje uplaćivao po 40 groša članarine. U njemu su Karanovčani mogli da čitaju osam domaćih listova, u noj su održavani skupovi, balovi i besede. Čitališta su decenijama bila u iznajmljenim prostorima, a kontinuitet biblioteke vezuje se za današnju zgradu Narodnog muzeja u Kraljevu u kojoj je čitaonica bila od 1907. do 1941. godine. Posle Drugog svetskog rata, čitaonice su bile u kafanama, najpre u hotelu „Pariz“, potom u hotelu „Nacional“, pa u „Dugalića kafani“, Domu društvenih organizacija – sve do zgrade u kojoj biblioteka radi od 1973. godine.

Monografija Vek i po biblioteke u Kraljevu, odštampana je povodom obeležavanja 150 godina od osnivanja Čitaonice karanovačke, čiji je naslednik Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“. Na današnjoj konferenciji za novinare o monografiji su govorili njena urednica Emilija Dimovska, bibliotekar savetnik i Miloš Milišić, koji je u biblioteci zadužen za odnose sa javnošću.

U ovom obimnom i luksuzno štampanom delu, predstavljene su sve bibliotečke službe, knjižni fondovi, odeljenja, bivši i sadašnji bibliotekari, saradnici, programi, radionice, pisci koji su u njoj zaposleni.

- Monografija je priča o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti biblioteke, svrstane u red najuspešnijih u Srbiji, u više navrata nagrađivane i odlikovane. U jednom rukopisu koji se čuva u Istorijskom arhivu Srbije, čitamo da u Srezu karanovačkom, u varoši Karanovcu (nekadašnje ime Kraljeva) Čitaonica postoji od 1868. godine...S kratkim prekidima u burnim vremenima, i danas traje briga o knjizi i ljubiteljima čitanja – istakao je Milišić, ocenjujući da će onima koji budu izučavali prošlost čitavog našeg kraja, ovo kapitalno izdanje biti dragoceno štivo.

Monografija je iz štampe izašla pre nekoliko nedelja, u Kraljevu će zvanično biti promovisana 9. aprila, a u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu – 11. aprila.

- Na knjizi smo radili godinu dana zajedničkim snagama. Vek i po trajanja podelili smo u dve celine – do i od 1973. godine, otkada biblioteka u sadašnjem prostoru dobija sve bibliotečke službe, krunišući borbu tadašnjeg direktora Dušana Grbića, i za prostor, i za biblioteku kao kulturnu instituciju – podsetila je Dimovska.

Ona je istakla da se biblioteka pojmovno javlja kao čitalište, a posle toga su se paralelno provlačila dva termina: čitaonica (mesto gde se čita i proučava periodika) i knjižnica (mesto gde se čuva i obrađuje građa). Za 150 godina izgradnje ustanove koja korene vuče iz manastirskih biblioteka obližnje Žiče i bliske Studenice, dešavalo se da od čitališta ostane samo ideja. Dimovska naglašava da su kao autori želeli da naprave monografiju koja neće biti suvoparna, niti dosadna, već da se sa zadovljstvom čita i da za njom kao izvorom mogu da posegnu oni koji proučavaju istoriju i prošlost.

- Pojedinci, promislom zaduženi za staranje o njenoj važnosti, radili su na realizaciji ideje o biblioteci i istovremeno širili svest o njenom značaju – piše u inspirativnom i uvodnom tekstu Emilija Dimovska, urednica monografije.

Njen tekst Grad na raskrsnici i u njemu čitalište, potkrepljen datumima i dostupnim činjenicama, otvara ovu monografiju, dok u nastavku o Karanovačkom čitalištu, kroz vreme, školskim bibliotekama i seoskim knjižnicama... pišu Ljiljana Žarković i Nataša Antonijević. Dimovska i Antonijevićeva nastavljaju priču o Biblioteci u periodu od završetka Drugog svetskog rata do današnjih dana. Bibliotečka odeljenja, kulturno-prosvetnu i izdavačku delatnost predstavili su Vesna Andrijašević, Miloje Radović, Emilija Dimovska, mr Ana Gvozdenović i Katarina Jablanović. U monografiji su predstavljeni bivši i sadašnji radnici, a o biblioteci pisali su nekadašnji direktori Mitar Mitrović i Dragana Tipsarević.

Na kraju monografije nalazi se Mala bibliotečka antologija u kojoj su o Biblioteci pisali pisci koji su u njoj bili ili su sada zaposleni: Dragan Hamović, Goran Petrović, Dejan Vukićević, Miloje Radović, Veroslav Stefanović, Gordana Timotijević, Živorad Nedeljković, Dejan Aleksić i Miloš Milišić. Za lepotu monografije bio je zadužen Dragan Pešić.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je i zbornik radova Biblioteke u kulturnom životu Srbije, sa skupa koji je prošlog veka povodom jubileja biblioteke održan u Kraljevu. O zborniku, koji je kao stručna publikacija pre svega namenjen bibliotekarima, govorita je urednica Katarina Jablanović. Ona je autor projekta u okviru kojeg je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i institucionalnom podrškom grada Kraljeva, obezbeđeno štampanje monografije i zbornika, koji zbog toga nisu komercijana izdanja. Na stranicama zbornika nalaze se 24 stručna rada:

- Na njegovim stranicama možemo da vidimo veliki broj primera dobre prakse: akcije na popularizaciji knjige i čitanja, književne manifestacije u organizaciji biblioteka, izdavaštvo, širenje spektra usluga biblioteka. Tu su i tekstovi o ulozi biblioteka u narodnom prosvećivanju, od formiranja narodnih biblioteka, u prvoj polovini XIX veka, do XXI veka, kada javna biblioteka postaje centar lokalne zajednice, a među autorima ima onih koji su se bavili pitanjima uloge biblioteka u savremenom društvu – rekla je Jablanović, ocenjujući da „biblioteka treba da pruži društvenoj zajednici uslove za doživotno učenje, da bude po meri korisnika, kulturni centar, javni servis, da prikuplja, obrađuje, čuva i promoviše zavičajnu građu, da usmerava pažnju korisnika na značaj poezije“.

Elektronska verzija ovog zbornika, u PDF formatu, dostupna je na zvaničnom veb-sajtu kraljevačke biblioteke OVDE

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Bez zrnca ljubomore

    Gost - Bez zrnca ljubomore

    Milišić, Milišić, Milišić! Otvori se, zemljo, da propadnem, ovako mlad i lep! Uzalud, Milišiću,  klikćeš: ,,Ja sam pisac, to će knjige reći, tom će cilju svi k'o žrtve pasti"! Tvoje ime jeste, i biće, znano najdalje  do Mrčajevaca i Trstenika.
    Kao i uvek, svakome prema zasluzi.
    • Ime: Bez zrnca ljubomore