Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

29. mart 2019.

Goran Ristović, filigran iz Kraljeva jedan je od 20 umetnika koji su na predlog Ekspertske komisije za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju,dobili visoko priznanje Moskovske patrijaršije za remek dela u crkvenom zlatarstvu

Kraljevčanina Gorana Ristovića, koji je nedavno dobio visoko priznanje Moskovske patrijaršije za visoka dostignuća u crkvenom umetničkom zlatarstvu danas su primili jgradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i član Gradskog veća Milun Jovanović.

Ristović je jedan od 20 pravoslavnih umetnika kojima je na predlog Ekspertske komisije za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju Moskovske patrijaršije, ovo priznanje urućeno 23. marta u Moskvi. Ristović je vlasnik filigransko-kujundžijske radionice „Filigran Pokimica“, u kojoj izrađuje umetničke predmete od najfinijeg srebra, u duhu stare tradicije prizrenskih majstora.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić se, izražavajući zadovoljstvo zbog susreta sa ovim umetnikom, Ristoviću zahvalio zbog toga što Kraljevo na najlepši način promoviže u zemlji i u inostranstvu. Terzić je podsetio da su Ristovićeva umetnička dela do sada izlagana u Narodnom muzeju u Kraljevu, u Regionalnom muzeju u Velikom Trnovu u Bugarskoj, ali i u Moskvi, zbog čega je Kraljevo ponosno na svog sugrađanina.

Ristović je posle prijema istakao da je visoko priznanje Moskovske patrijaršije došlo iznenada i za njega, jer je neposredno pred nominaciju saznao da će se to dogoditi.

- Nisam imao očekivanja s obzirom na to da su ostali umetnici mahom sa prostora Rusije. Radi se o vrhunskim umetnicima ruske pravnoslavne crkvene umetnosti, onima koji pokrivaju mozaik, ikonopis, freskopis, graditeljstvo - skromno je pojasnio Goran Ristović.

Vreme je, istakao je kraljevački srebrodelac, da se znanja prenesu na druge generacije, zato što u formalnom smislu uvek postoji obrazovno rešenje za mlade umetnike, kroz škole umetničkih zanata. Prema rečima Ristovića, postoji ideja da bude organizovana radionica koja neće trajati samo par dana.

-

Goran Ristović je studirao arapski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Govori više jezik, član je Udruženja prevodilaca Srbije, kao i Udruženja primenjenih umetnika Rusije. Profesionalno se bavio prevođenjem, a karijeru je ostvario i u međunarodnoj kompaniji. Umetničkim radom se aktivno bavi osamnaest godina. Paraleleno sa poslovima koje je ranije obavljao krenula je i njegova edukacija u oblasti filigrana, tako da već deset godina postoji registrovani umetnički atelje.

Ristović je uvršten u monografiju Muzeja Filigran iz Italije među deset najboljih živih majstora filigrana na planeti. Njegove radove odlikuje vrhunska veština ručnog, umetničkog rada u staroj, filigranskoj tehnici kojom su, svojevremeno, na ovim prostorima vladali samo majstori iz Prizrena. Svi predmeti su unikatni, ručno rađeni, a neki od ovih remek-dela srpskih filigranskih umetnosti nalaze se u najznačajnijim pravoslavnim hramovima širom sveta, kao što je šest srebrnih filigranskih kandila iznad Vitlejemskih zvezda u Crkvi Hristovog rođenja.

Ristović se zahvalio lokalnoj samopupravi na interesovanju i podršci koju grad iskazuje za njegov rad.

- Podrška je počela davnih godina, ali konkretna saradnja je počela izložbom u Narodnom muzeju u Kraljevu 2015. godine i od tada konstantno prate moj rad. Bez njihove podrške bi sve bilo dosta teže - kazao je Ristović.

Ovaj kraljevački umetnik pozvao je sugrađane koji budu u prilici da dođu na izložbu koja će 9. aprila u 19.00 časova, biti otvorena u Manakovoj kući u Beogradu, Na njoj će biti prikazano 15 eksponata, uglavnom sa Kosova i Metohije. Prema rečima ovog umetnika, radi se o prestonim krstovima većeg formata koji prikazuju i dokazuju naše trajanje na ovim prostorima i održavaju kontinuitet iz starih vremena u ovoj tehnici umetničkog zlatarstva.

Goran Ristović koji je osnove zanata učio od svog tasta, izrazio je nadu da će, zbog toga što je i on u posao ušao kao zet,  budućeg naslednika, dobiti, možda u jednom od dvojice svojih zetova, budući da sam ima dve kćerke.

                     M. M. D.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Brankica

  Gost - Brankica

  Fascinirana sam
  Svako dobro Vam zelim !!!
  • Ime: Brankica
 • Gost - macak

  Gost - macak

  Svaka cast majstore!
  • Ime: macak