Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. april 2019.

Krajem XIX veka Kraljevo je imalo 2.500 stanovnika i Čitaonicu sa oko 3.000 knjiga, tokom I svetskog rata ona je pretvorena u kasarnu, a knjige su korišćene za potpalu; ove i druge zanimljivosti naći ćete u knjizi o 150 godina kraljevačke biblioteke

Monografija ''Vek i po Biblioteke u Kraljevu'' biće promovisana u Narodnoj biblioteci ''Stefan Prvovenčani''. O ovom kapitalnom delu govoriće dr Bogdan Trifunović, predsednik Bibliotekarskog društva Srbije, dr Dejan Vukićević iz Narodne biblioteke Srbije, mr Miša Milosavljević, direktor kraljevačke biblioteke i urednica Emilija Dimovska.

Polazeći od činjenice da je za razumevanje prošlosti i planiranje budućnosti, bitno poznavanje prošlosti, NB „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo je tokom 2018. godine celokupnu svoju aktivnost usmerila na dostojno i adekvatno obeležavanje jubileja: 150 godina od osnivanja čitaonice u Karanovcu. Niz aktivnosti krunisan je objavljivanjem dve publikacije.

Vek i po Biblioteke u Kraljevu“ prilog je proučavanju istorije kulture Kraljeva, u njoj je ispričana priča o istoriji Biblioteke, njenim službama i odeljenjima, fondovima, programima, radionicama, izdanjima, zaposlenima i saradnicima. Posebno mesto zauzimaju književni prilozi pisaca koji su nekada radili u Biblioteci ili su sada zaposleni u njoj.

Iskorak u izdavačkoj delatnosti kraljevačke Biblioteke predstavlja objavljivanje zbornika „Biblioteke u kulturnom životu Srbije“, o kojem će govoriti urednica Katarina Jablanović.U zborniku su sabrani radovi sa istoimenog stručnog skupa održanog 8. i 9. oktobra 2019. godine u Kraljevu. U rad skupa, pored bibliotekara, uključili su se izdavači, pisci, književni kritičari i istoričari, te je zbornik doprinos naučnoistraživačkoj delatnosti u srpskom bibliotekarstvu.

Ova predstavljanja zakazana su za utorak, 9. april, u čitaonici na trećem spratu Biblioteke, u 18 časova.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments