Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

17. april 2019.

Za Ljiljanu Dugalić, autorku romana „Na obali“, koja je po ocu iz Studenice, upravo je susret sa decom sa „posebnim blagoslovom“ i njihovim porodicama, pre svega majkama, bio inspirisacija za priču o takvoj sudbini majke i deteta

U Domu vojske u Kraljevu u ponedeljak, 15. aprila, brojna publika imala je priliku da se upozna sa prvim romanom Ljiljane Dugalić „Na obali“. Zavičajna autorka (po ocu iz Studenice) je pesnik, prozaista i esejista, poznata po pričama za decu „Luka u čarobnom dvorištu“ i „Lukin kameni brod“, a za proznu zbirku „Akt“ dobila je Andrićevu nagradu. Osnivač je i predsednik Udruženja „Kolevka ili Majka“, koje se bavi afirmacijom druželjublja između dece i osoba sa invaliditetom i dece i osoba bez sličnih smetnji.

Po rečina autorke, upravo je susret sa decom sa „posebnim blagoslovom“ i njihovim porodicama, pre svega majkama, inspirisao da napiše priču o takvoj sudbini majke i deteta. Roman sa temom inkluzije retkost je u srpskoj književnosti, pa je time ova promocija značajnija.

Miloje Radović, pisac za decu i bibliotekar, u nadahnutom obraćanju istakao je:

 Ljiljana Dugalić ovom knjigom i ovim likom otvara retko otvorljivu temu u našoj književnosti. Glavna junakinja njene knjige, doktorka Ana, na neki čudesan način u sebe objedinjuje brojne likove majki iz književnih dela, a mnogo više majki iz svakodnevnog života. Neke od njih, neopisane u knjigama, svakodnevno susrećemo. Oslepljeni od gledanja u ništa, ne vidimo njihovu unutrašnju bitku koja je i naša bitka. Ne učestvujemo u njoj ili učestvujemo sažaljenjem koje je potrebnije nama nego njima. I tako se događa da su one na obali, a mi plutamo u sopstvenoj kaljuzi, čak i kad je u pitanju sopstveno dete.

A Anin sin Vasilije, otelovljeni anđeo, poslat je od stvoritelja da nas podseti na važnije čovečnije ciljeve od onih zbog kojih smo mislili da živimo i postojimo. I kroz dramatičnu borbu, unutrašnju bitku, Ana zajedno sa njim, pronalazi odgovore bitne za svakog čoveka. Ona zna da je u njenom sinu oboženi čovečiji lik i ne dozvoljava da on postane predmet izučavanja, naučni eksperiment, čovek-biljka, reč koja to nije. Za nju je on reč koja jeste i ona, uprkos nauci kojoj i sama po svemu pripada, vodi unutrašnju bitku koja nijednog čitaoca neće ostaviti ravnodušnim.“

Posebne reakcije publike izazvalo je prikazivanje kratkog filma koji su osmislili učenici trećeg razreda OŠ „Dragan Marinković“ iz Adrana sa svojom učiteljicom Jasnom Savić. Učenicima Škole za osnovno i srednje obrazovanje odraslih „Ivo Lola Ribar“ upriličili su posetu, družili se sa njima, pa o tome napravili film koji je svim prisutnim gostima izazvao suze.

Pesnikinja Snežana Todorović kazivala je svoju pesmu, a učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Kraljevo i članovi Društva guslara „Žiča“ obogatili su program izvođenjem nekoliko muzičkih numera. Zorica Janković, vlasnica knjižare „Prozor“ uspešno je vodila program i svim prisutnim mališanima poklonila novu slikovnicu Ljiljane Dugalić. Pored knjižare „Prozor“ organizotor programa bila je kraljevačka Biblioteka.

Autor teksta: Katarina Jablanović

Autori fotografija: Stojanka Nikolas Kolarević, Katarina Jablanović

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments