Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. april 2019.

U godini jubileja – sedam decenija postojanja, Kraljevačko pozorište večeras predstavlja 242. premijeru, komad „Sumnja“ koji će publici ostaviti da sama shvati šta znači sumnja i dokle ona može da dovede čoveka i društvo uopšte

Sumnja može biti isto toliko jaka i postojana kao i sigurnost, moto je koji se provlači kroz komad koji je nastao 2003. godine, ali je ponovo aktuelan. Za ovu predstavu američki pisac Džon Patrik Šenli dobio je Pulicerovu nagradu, a film snimljen po ovom komadu bio je nominovan za Oskara u više kategorija.

Kraljevačko pozorište dobilo je ekskluzivno pravo na srpsku praizvedbu komada „Sumnja“. Premijera je večeras (subota, 20 april) u 20 časova.

- „Sumnja“ poteže pitanje koliko su sve verske zajednice otporne na zloupotrebu dece. On govori o ljudima koji ne mogu da se suprotstave sistemu, a u samom komadu radi se o sumnji na pedofiliju. Tema „Sumnje“ je teška, potresna, vrlo aktuelna i ima fokus na žrtve, jer otvara pitanje šta je sa ljudima koji su žrtve, gde su oni, gde smo mi, jesmo li nešto promenili? – kaže direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović.

Da li je otac Flin (igra ga Zoran Cerovina) to uradio ili ne? Da li je kriv? Predstava ne donosi samo pitanje sumnje ili vere u to da li je nešto istina ili ne, već pitanje sukoba različitih principa: klasnog, rasnog, muškog i ženskog, progresivnog i konzervativnog, činjenica i emocija…

- Predstava je po meni bila prilika svima nama da još malo porastemo kao pojedinci, ali i kao pozorište i ansambl. Mislim da će „Sumnja“ doprineti našem već bogatom repertoaru – smatra Cerovina.

Kroz sumnje i pretpostavke, pisac neumoljivo vodi priču ka klimaksu i konačnom obračunu dva glavna lika, odnosno dva principa. Da li je sestra Alojzija (igra je Biljana Konstantinović) samo čudovište koje svojim sumnjama i strahovima uništava nevinog čoveka zato što joj podriva autoritet? Ili je otac Flin grabljivac koji se iz svega izvukao zbog crkvene hijerarhije muške moći? Svako od njih dvoje ima argumente iza kojih čvrsto stoji, ali ko će biti pobednik?

- Jako mi se dopada što mi na kraju publici ne dajemo rešenje problema koje smo otvorili, već publiku ostavljamo, ne da sama razmišlja o tome, već da shvati šta znači sumnja i dokle ona može da dovede čoveka i društvo uopšte. Ulogu sestre Alojzije definiše rečenica: „Ti stojiš na pragu, ti čuvaš kapiju i ako si ti na oprezu, oni ne moraju da budu“ – ističe Biljana Konstantinović.

Glumica Gorica Dinulović, koja igra gospođu Miler, smatra da sumnja ponekad može biti i blagotvorna:

- Što se same predstave tiče, ne sumnjam, već sam sigurna da imamo dobar i mudar komad.

Nikola Voštinić tumači ulogu Donalda Milera, dečaka oko kojeg se vodi glavni sukob u ovoj predstavi, zbog čega je mladi glumac imao veoma zahtevan zadatak.

Svetlani Milenković poverena je uloga sestre Džejms, koja je poslužila ne tako časnim ljudima da ostvare svoje ciljeve:

- Do čega je nju dovela sumnja u sebe, u veru, u zajednicu, uopšte u ljude koji je trebalo da joj budu uzor, kroz šta je sve ona prošla i kako se nosila sa tim, videćemo u predstavi – poručila je Milenković.  

Kraljevačko pozorište prvi put sarađuje sa mladim rediteljem Jugom Đorđevićem. Đorđević je zahvalan na prilici koju je dobio kao mlad stvaralac. Zato je, navodi, sa svojim timom, pokušao da je iskoristi tako da ne izneveri očekivanja.

Zanimljivo je da je na ovogodišnjem Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić (čiji će domaćin Kraljevačko pozorište biti od 15. do 22. maja) Jug Đorđević jedini reditelj koji će u takmišarskom programu imati dve predstave: TRIPTIH O RADNICIMA  i predstavu SUMNJA. .

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments