Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. april 2019.

Tri meseca su učenici viših razreda u OŠ "Đura Jakšić" u Konarevu sa svojim veroučiteljem tragali za izvorima o znamenitostima, lokalitetima i centrima duhovnosti u i oko Kraljeva, napravili 16 eksponata i sve ih povezali u divnu priču

Prateći tok reke Ibra, od studeničkog kraja, kroz Dolinu vekova, kraljeva i jorgovana i tragajući za zaboravljenim pričama, učenici starijih razreda OŠ „Đura Jakšić“ u Konarevu su sa svojim veroučiteljem osmislili jedinstven projekat. Tri meseca oni su tragali za podacima i izvorima vezanim za pojedine znamenitosti, lokalitete i centre duhovnosti, koristeći materijal prikupljen tokom poseta Narodnom muzeju u Kraljevu, obližnjim manastirima i drugim ustanovama od značaja.

Kroz 16 eksponata, koje su izradili zahtevnim tehnikama, pokušali su da objedine sve istorijske periode u razvoju Kraljeva i Konareva. Prilikom istraživanja, došli su do interesantnih podataka o arheološkom lokalitetu Crkvine u Konarevu, neobičnom pronalasku iz I veka Nove ere, bronzane aplike mitološkog bića Silana. Kao predstavnika Bogutovca, verno su dočarali i rekonstruisali izgled, praistorijskog slona mastodona čiji su fosilni ostaci nađeni prošlog veka u Bogutovačkoj reci. Posebna pažnja je stavljena na centre izvorne pravoslavne duhovnosti, manastire Studenicu i Žiču, kao i na sabornu crkvu Svete Trojice u Kraljevu. Kako bi pokazali da je Kraljevo, grad na raskršću puteva uvek bio otvoren za sve ljude dobre volje i namere, eksponatom katoličke crkve u Kraljevu, podsetili su na sve one koji su prisustvom u ovom gradu ostavili značajan trag. Razvoj grada i njegovog urbanog začetka su pojasnili kroz prezentaciju Gospodar Vasinog konaka – Duhovnog pravoslavnog centra i kraljevačkog Narodnog muzeja.

- Cilj ovog projekta je usmeren na buđenje svesti o vrednostima tekovina prošlih vremena koje su oblikovale identitet grada Kraljeva i njegove okoline. O projektu smo napravili video zapis, koji će biti pretvoren u edukativni film, a njega ćemo kasnije koristititi  u nastavi – za portal Krug, ponosan na svoje vredne đake, pojasnio je veroučitelj Milan Milutinović. On je dodao kako se, ovakvim poduhvatom. svi zajedno trude da ostanu dosledni naslednici svojih predaka i svih onih koji su razvili prebogatu zaostavštinu za buduća pokolenja.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments