Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. maj 2019.

Povod da godišnje redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora bude u manastiru Žiči je 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a naredno će u Žići biti tek za - 100 godina!

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) počeće sutra (ćetvrtak, 9. maj u 9. 00 časova) bogosluženjem i svetom arhijerejskom liturgijom i činom Priziva Svetog Duha u Hramu Vaznesenja Hristovog u manastiru Žiči, gde će u popodnevnim časovima početi radni deo ovog sabora, saopštila je Srpska pravoslavna crkva. Pred vrhom SPC kao tema naći će se i pripreme za obeležavanje osam vekova autokefalnosti SPC, zbog čega je manastir Žiča i izabran za početak zasedanja. Svečano obeležavanje ovog jubileja trebalo bi da otpočne na jesen, takođe u Žiči. Povod da godišnje redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora bude u manastiru Žiči je 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a naredno će biti tek za - 100 godina!

Sveti arhijerejski sabor SPC u Žiči će zasedati i u petak 10. maja, a zasedanje će biti nastavljeno 11. maja u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, gde će, kako je uobičajeno, raditi više dana.

Zasedanja ovog najvišeg tela SPC, čije su odluke obavezujuće, završavaju se saopštenjima kojima se javnost upoznaje sa najvažnijim temama razmatranim na dnevom redu, koji se utvrđuje na početku rada. Tokom Sabora arhijereji podnose izveštaje o svom radu, za period od prethodnog takvo okupljanja, ostale teme zavise od okolnosti. Vrh SPC se, sa dosadašnjih okupljanja, redovno oglašavao o Kosovu, pa je za očekivati da to bude tema i sada, a sasvim, izvesno, razmatraće se i međupravnoslani spor u Ukrajini.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments