Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. maj 2019.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve počeo je danas bogosluženjem i svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Hramu Vaznesenja Hristovog u manastiru Žiči služio patrijarh srpski Irinej

Patrijarha srpskog Irineja jutros je, zajedno sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve koje je u Žiči okupio početak redovnog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, ("crkvena skupština") dočekao episkop žički Justin. Povod da godišnje redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora počne baš u manastiru Žiči, prvom sedištu srpske arhiepiskopije je 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a naredno bi, prema komentarima sveštenstva, u ovom manastiru moglo da bude tek za - 100 godina.

Pogledajte kadrove danas zabeležene u manastiru Žiči:

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) počeo je jutros bogosluženjem, svetom arhijerejskom liturgijom i činom Priziva Svetog Duha u Hramu Vaznesenja Hristovog u manastiru Žiči, a u popodnevnim časovima počeo je i radni deo ovog sabora, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Vrh SPC raspravljaće o pripremama za obeležavanje osam vekova autokefalnosti SPC, koje bi trebalo da otpočne na jesen, takođe u Žiči. Sveti arhijerejski sabor SPC u Žiči će zasedati i u petak 10. maja, a zasedanje će biti nastavljeno 11. maja u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, gde će, kako je uobičajeno, raditi više dana.

Zasedanja ovog najvišeg tela SPC, čije su odluke obavezujuće, završavaju se saopštenjima kojima se javnost upoznaje sa najvažnijim temama razmatranim na dnevom redu, koji se utvrđuje na početku rada. Tokom Sabora arhijereji podnose izveštaje o svom radu, za period od prethodnog takvo okupljanja, ostale teme zavise od okolnosti. Vrh SPC se, sa dosadašnjih okupljanja, redovno oglašavao o Kosovu, pa je za očekivati da to bude tema i sada, a sasvim, izvesno, razmatraće se i međupravnoslani spor u Ukrajini.

U žičkoj eparhiji podsećaju da je "Žiča svedok koraka Svetog Save dok je zemljom hodao i da se manastir ponosi što smo kao narod zapamtili šta je sve Sveti Sava uradio za nas i što mu na ovakav način izvraćamo".

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments