Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. maj 2019.

Postavka je posvećena 180-godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa izmđu Srbije i Rusije i prikazuje arhivsku građu i deo objavljenih knjiga na temu međusobnih odnosa koji datiraju od 1838. godine

U Svečanoj sali Gradske uprave u Kraljevu je otvorena izložba „Srbija-Rusija Jugoslavija-SSSR“, u organizaciji Istorijskog arhiva Kraljevo, koja, podeljena na dva dela, na ukupno 30 panoa, pokriva period od prvih kontakata do savremnog današnjeg perioda. Zajednička izložba Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije obiluje autentičnom arhivskom građom od najranijih perioda, praktično od doba Svetog Save, do danas. Najzanimljiviji deo izložbe, prema oceni Vesne Milojević, direktorke Istorijskog arhiva Kraljevo Vesna Milojević, a u odnosu na današnji datum (koji se u svetu slavi kao Dan pobede i odslikava geneza prelaska sa jedne na drugu vlast), odnosi se na Drugi svetski rat. njenim rečima, vidi se da postoji državno-pravni paralelizam do 1943. godine, a nakon toga komunisti, zahvaljujući saradnji sa SSSR-om, polako preuzimaju vast na teritoriji Jugoslavije, da bi kasnije i zvanično formirali Demokratsku Federativnu Jugoslaviju.

- Najzanimljivije je da se vidi saradnja između Tita i Staljina, obelodanjeni su tajni sporazumi i sastanci koje su imali, a koji su veoma pomogli partizanskoj vojsci da, osvajajući Srbiju, zapravo osvoji vlast u čitavoj Jugoslaviji – ocenjuje direktorka kraljevačkog Istorijskog arhiva.

Postavka je posvećena 180-godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa izmđu Srbije i Rusije i prikazuje arhivsku građu i deo objavljenih knjiga na temu međusobnih odnosa koji datiraju od 1838. godine.  Autori izložbe su dr Aleksej Timofejev, dr Goran Miloradovići dr Aleksandar Životić.

Na inicijativu Saveta za rodnu ravnopravnost i Ženske odborničke mreže, kako je istakla Lidija Pavlović, zamenica predsednika Odbora i predsednica Saveta, prikazan je i film „Bitka za Sevastopolj“, koji govori o Ljudmili Pavličenko, najpoznatijoj snajperistkinji SSSR-a, koja je bila narodni heroj u toj zemlji, jer je bila najbolja - žena snajperista.

- Nadam se da ćemo sledeće godine imati film o našoj Milunki Savić, jer danas smo svi koračali upravo zbog svih naših boraca, ali i borkinja i heroina koje su svoje živote dale za našu slobodu – rekla je Pavlović.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - elementary

  Gost - elementary

  Film je bio neizmerno dosadan. Cist promasaj. 
  • Ime: elementary
 • Gost - Milan

  Gost - Milan

  Ne idu zajedno ,,snajperistkinja,,  i naša Milunka. Naša Milunka se borila za Srbiju a komunistkinje za Tita, Staljina, Marksa i ostale ideologe najvećeg zla koji je zadesio Srbiju...
  • Ime: Milan