Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

13. maj 2019.

Do 19. maja širom Srbije održava se manifestacija „ koja ove godine ima temu Muzeji kao središta kulture - Budućnost tradicije“, a Narodni muzej Kraljevo je izabrao temu vezanu za dugu tradiciju ispijanja kafe; očekuju vas ovi programi

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, kraljevački Narodni muzej će svojim programima, obeležiti Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja. Tema manifestacije ove godine glasi „Muzeji kao središta kulture - Budućnost tradicije“ i okrenuta je bogatom potencijalu koji tradicija poseduje za harmonizaciju društva, postavljajući muzeje u središte ovog procesa.

Narodni muzej Kraljevo je, kao okosnicu ovogodišnje manifestacije, izabrao atraktivnu temu vezanu za dugu tradiciju ispijanja kafe, čiju osnovu čini izložba „Kafa uzbudljiva priča o dobrom ukusu“ Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, autora Aleksandre Savić, muzejskog savetnika, koja se otvara 14. maja u 19 sati. Publika će ima priliku da se upozna sa različitim aspektima kafe, od bioloških činjenica, načina gajenja, prženja i konzumiranja, do njene uzbudljive istorije u koju su uključene brojne migracije, trgovine i osvajanja Novog sveta, ropstvo, krijumčarenje, evropske revolucije, ali i uzdizanje ekonomija država. Često je bila predmet zabrane vladara, nedozvoljeno piće, strogo čuvana tajna za povlašćene. U okvirima naše tradicije ona ima posebno mesto, od načina posluživanja do društvenih običaja u čijem je središtu.

Drugog dana manifestacije, 15. maja, biće održana i posebna radionica vezana za ovu temu, pod nazivom „Svrati na kafu”- ispijanje kafe kao transfer znanja i praktikovanje nematerijalne kulturne baštine“, namenjene srednjoškolcima. Jedan od ciljeva radionice, čiji je autor Jelena Marković, istoričarka umetnosti, je istraživanje ideje o mladima, kao nastavljačima tradicije.

Izložba „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu” je okosnica i Evropske noći muzeja čiji program nosi naziv „Dođi u muzej, na kafu“, u kojoj pored Narodnog muzeja Kraljevo učestvuju i dva kraljevačka kafea „Kafeterija“ i „Coffee Pub“. Muzička škola „Stefan Mokranjac“ i pijanista Petar Ilić, povešće publiku na muzičko putovanje ka Brazilu, jednom od najvećih uzgajivača kafe. Gost večeri u Galeriji Narodnog muzeja je „Kafeterija“ Radoslava Plešinca, koji je vlasnik i renomirane firme „Single Coffee & Tea”, koja se bavi prodajom najkvalitetnijih italijanskih, ručno izrađenih aparata, opreme za kafu i kafe visokog kvaliteta. „Kafeterija“ će pružiti posetiocima mogućnost da degustiraju različite vrste kafa sa čuvenih svetskih destinacija: sa plantaža iz  Etiopije, Brazila i tri plantaže iz El Salvadora. Sa druge strane, Noć muzeja se odvija u „Kafeteriji“ i u „Caffe Pabu“ za sve njihove posetioce, koji imaju mogućnost da otkriju na koji način  kada piju kafu, učestvuju u bogatom svetskom i domaćem nasleđu, u uzbudljivoj priči o dobrom ukusu? Tokom večeri biće prikazan film „The Coffee Man“ (Jeff Hann, Roland Fraval, Jeraff Productions, Australija, 2016.) posvećen našem sunarodniku Saši Šestiću, koji je 2015. osvojio titulu najboljeg bariste na svetu. Tema o kafi je takođe i povod da se tokom Evropske noći muzeja promovišu novi muzejski suveniri, šolje za kafu sa više motiva iz muzejskih zbirki, u dizajnu Dragana Pešića.

Tokom manifestaciji publici su dostupne još dve izložbe. Prva je „Cipele – tradicija i moda“ Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, autora Draginje Maskareli, koja je otvorena 9. maja u Galeriji Narodnog muzeja. Na izložbi je predstavljena ženska obuća koja datira iz XIX i s početka XX veka iz Srbiji i regiona i prati proces transformacije odevanja građanske klase od tradicionalne orijentalne nošnje ka evropskoj modi, koji se dogodio tokom ovo perioda. Druga je „Jamal – juče i danas“ koja je otvorena 11. maja u Svečanoj sali Gradske uprave, ostvarena u saradnji sa Jamalo Neneckim autonomnim okrugom Ruske federacije i pruža presek tradicionalnog i savremenog načina života na Jamalu. Prvi put saradnja sa ovom regijom Rusije ostvarena je 2009. godine.

Stalne postavke u zgradi Narodnog muzeja Kraljevo i Legatu Olivere Čolović Radojković takođe su dostupne i tokom muzejske nedelje ulaz je slobodan.

Usvi ovi događaji najavljeni su danas na konferenciji za novinare, a programe su najavili Darko Gučanin, direktor Muzeja, koordinatori manifestacije za Narodni muzej Kraljevo Nadica Lišanin, viši kustos i Tatjana Mihailović, muzejski savetnik, kao i Radoslav Plešinac, vlasnik kafea „Kafeterija“.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments