Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. maj 2019.

U selekciji su predstave koje su u repertoarskom, estetskom ili tematskom smislu određena vrsta iskoraka u sredinama gde su realizovane, a čast da festival otvori pripala je kraljevačkoj glumačkoj petorci i predstavi „Sumnja“

Zvuci fanfara označili su sinoć u Kraljevačkom pozorištu svečan početak 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić“. Goste je najpre pozdravio direktor ovog festivala, ali i pozorišta domaćina, reditelj Miodrag Dinulović koji se zahvalio svima iz Zajednice profesionalnih pozorišta koji su, kako je rekao „poverovali da Kraljevo može da bude dobar domaćin ovog festivala“:

- Kao direktor Kraljevačkog pozorišta želim da se zahvalim kolegama iz Zajednice, pozdravljam sve svoje kolege – direktore pozorišta koji su večeras sa nama, članove žirija, ostale kolege teatrologe i selektorku – istakao je Dinulović, koji se zahvalio Ministarstvu kulture i lokalnoj samoupravi na finansijskoj podršci.

Dobrodošlicu festivalskim gostima i publici u ime lokalne samouprave poželeo je zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević, koji je istakao da je i sam, duže od dve i po decenije, član ove pozorišne kuće i da je bio učesnik nekoliko festivala, ali da nikada na sceni nije govorio u funkciji u kojoj sada govori. On je izrazio  zadovoljstvo što su Kraljevo i Kraljevačko pozorište domaćini „Velikog Joakima“, jer je to, kako je naveo „potvrda njihovog dobrog, kvalitetnog i angažovanog rada“:

- Ne mogu da objasnim koliko mi je sve to drago kao čoveku koji je i kao takmičar bio deo festivala „Joakim Vujić“ u jednoj predstavi koja je, možda, obeležila prošlu dekadu. To je predstava „Patka“ sa kojom smo pobedili na Festivalu „Joakim Vujić“ u Kragujevcu. Nadam se i sada nekoj nagradi za Kraljevačko pozorište, svim učesnicima želim dobrodošlicu i neka najbolji pobedi!

Festival je zvanično otvorenim proglasio dramski umetnik, član festivalskog žirija Feđa Stojanović.

- Danas, kada se za umetnost toliko malo daje i kada pozoriše radi „na mišiće“ da opstane, kada mladi ljudi teško dobijaju posao u pozorištu, kada ima nekih koji nas ne vole, a ima i onih koji nas vole, kažem sebi da nije toliko važno ko nas voli, a ko ne. Najvažnije je da mi koji se bavimo ovim poslom volimo ovo što radimo i – ne može nam niko ništa! – poručio je Stojanović.

Prema rečima selektorke Branislave Ilić, ona je odabarala predstave koje su u repertoarskom, estetskom ili tematskom smislu – određena vrsta iskoraka u sredinama gde su realizovane i jako su različite. Kraljevačka publika će, navodi ona. imati priliku da vidi predstave koje u nekom scenskom izrazu ranije, možda, nije imali prilike da vidi, da se pozabavi temama koje su društveno aktuelne, a neka predstava će publiku možda iznenaditi.

- U svakom slučaju, ovaj festival pokazaće jedan lepši deo pozorišta, svakako bolji nego što je odnos ove zemlje prema kulturi. Dođite i uživajte, mislim da je ovo sjajan festival!– poručila je selektorka.

Ne odvajaju se dobre od loših predstava, kaže ona, već one koje, u mnoštvu dobrih, sjajnih predstava, naprave neku vrstu iskoraka.

Sve do 22. maja Kraljevo će biti centar pozorišnog sveta Srbije, kada će na predstavi u čast nagrađenih biti dodeljene festivalske nagrade.

*****************************************************************************************************************************************************************

„SUMNJA“ – ZA POČETAK FESTIVALA

Glumačka petorka Kraljevačkog pozorišta: Biljana Kostantinović, Svetlana Milenković, Zoran Cerovina, Gorica Dinulović i Nikola Voštinić, sinoć je prva imala „Joakim“ krštenje pred publikom i festivalskim žirijem, a njihovi i utisci publike posle predstave dokaz su zašto je ova predstava deo selekcije koju je selektorka Branislava Ilić nazvala „pozorište izvan granica“.

ZORAN CEROVINA, glumac Kraljevačkog pozorišta

 Lagali bismo ako bismo rekli da nema dodatnog uzbuđenja, jer je festival „Joakim Vujić“ prvi put u našem gradu.  „Sumnja“ osim sumnje kao osećanja, nosi i poruku koja se čuje u samoj predstavi -  da sumnja može biti isto toliko  jaka i postojana kao i sigurnost. Sumnjati, možda, jeste dobro, ali i u sumnji, kao i u svemu u životu – treba imati mere.

Što se nagrada tiče, postoje izvesna očekivanja da će među nagrađenima biti i neko od nas, ali – to je sada u drugom planu, zato što kao domaćini imamo odgovornost da festivalu damo pravu intonaciju i da sve protekne u najboljem redu.

SVETLANA MILENKOVIĆ, glumica Kraljevačkog pozorišta

Očekujem da će predstavu, i publika koja nije samo kraljevačka, dobro prihvatiti predstavu kao što je to učinila naša publika, jer smo dobili samo lepe kritike i komentare za predstavu.

Što se nagrada tiče, i moje kolege se sa time slažu, mi uvek igramo više za publiku, a ne za nagrade. Važno je da se na pravi način prenese atmosfera predstave, jer u tom slučaju ni nagrade neće izostati, ako su nagrade uopšte cilj.

BILJANA KOSTANTINOVIĆ, glumica Kraljevačkog pozorišta

Uvek imam tremu, bez obzira koja uloga i predstava da su u pitanju. Ipak, predstava koja se igra na otvaranju ovog festivala nosi posebnu emociju, zato što je igramo kao domaćini „Joakima“.

Svih osam dana festivala treba da se pokažemo kao dobri domaćini. To nam neće biti teško, zato što dolaze naše kolege, svi se međusobno znamo. Ikao se na festivalu dodeljuju nagrade, nikada nismo nezadovoljni ako je neko ne dobije, zato što radimo isti posao i svi ga volimo. Nadam se da će i festivalska publika uživati, podstaknuta na razmišljanje, kao i ona publika koja je do sada imala predstavu da vidi i imala odlične komentare.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments