Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. maj 2019.

Izložba „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“ okosnica je Evropske noći muzeja u kojoj, pored Narodnog muzeja Kraljevo, učestvuju i dva kraljevačka kafea „Kafeterija“ i „Coffee Pub“, a posetioci uživaju u zanimljivim pričama

U Evropskoj noći muzeja u subotu 18. maja u 18 časova, Muzička škola „Stefan Mokranjac“ i pijanista Petar Ilić, povešće publiku na muzičko putovanje ka Brazilu, jednom od najvećih uzgajivača kafe. Gost večeri u Galeriji Narodnog muzeja je „Kafeterija“ Radoslava Plešinca, koja će pružiti posetiocima mogućnost da degustiraju različite vrste kafa sa čuvenih svetskih destinacija: sa plantaža iz Etiopije, Brazila i dve plantaže iz El Salvadora. Sa druge strane, Noć muzeja se odvija u „Kafeteriji“ i u „Caffe Pabu“ za sve njihove posetioce, koji imaju mogućnost da otkriju na koji način kada piju kafu, učestvuju u bogatom svetskom i domaćem nasleđu, u uzbudljivoj priči o dobrom ukusu? Tokom večeri biće prikazan film „The Coffee Man“ (Jeff Hann, Roland Fraval, Jeraff Productions, Australija, 2016.) posvećen našem sunarodniku Saši Šestiću, koji je 2015. osvojio titulu najboljeg bariste na svetu. Tema o kafi je takođe i povod da se tokom Evropske noći muzeja promovišu novi muzejski suveniri, šolje za kafu sa više motiva iz muzejskih zbirki, u dizajnu Dragana Pešića.

Nacionalna muzejska manifestacija „Muzeji za 10“ u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo, otvorema je početkom ove sedmice izložbom „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“ Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, čiji je autor, muzejski savetnik Aleksandra Savić. Tatjana Mihailović, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo, pozdravila je posetioce i naglasila da je ova izložba okosnica celokupne manifestacije, koja povezuje sve planirane aktivnosti. Izložbu je otvorio Radoslav Plešinac, vlasnik kraljevačkih „Kafeterija“ i vrstan poznavalac kafe, koji je ukazao na veoma složenu i kompleksnu pozadinu koju nosi ova biljka, kojom se izložba bavi od njene biologije i poljoprivredne proizvodnje, preko istorije, do društvenog konteksta različitih tradicija u različitim zemljama, sa posebnim osvrtom na Srbiju.

U nastavku manifestacije „Muzeji za 10“, održana je radionica „Svrati na kafu“ u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo, u okruženju izložbe „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“ Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Autor radionice, Jelena Marković, istoričar umetnosti, koncipirala je program namenjen srednjoškolcima (od 15 do 19 godina), u koji su se uključile učenice Umetničke škole u Kraljevu. Kroz ritual pripremanja i ispijanja kafe u društvu do 10 osoba, vođen je neformalni razgovor o fenomenu kafenisanja, običajima i posluženjem koji ga prate. Učesnice su se srele sa unapred pripremljenim predmetima vezanim za istorijat konzumacije kafe u Srbiji.

Cilj radionice bio da se upoznaju navike današnje omladine, preispita njihov odnos prema istoriji i kulturnom nasleđu i da se zajedno sa učesnicima, istraži ideja o mladima kao nastavljačima tradicije.

Jelena Marković, autorka radionice „Svrati na kafu“ dočekala je učesnice, u ulozi tradicionalne domaćice. Pozvala je svaku od njih da se predstavi i govori o svom odnosu prema kafi, ali da pri tome melje kafu na tradicionalnom ručnom mlinu. Ovo je bio njihov prvi susret sa ručnim mlinom, koji je do 80-tih godina XX veka bio deo svakodnevnice u svakoj kući.

Svaka učesnica radionica „Svrati na kafu“ izabrala je po jednu šolju iz bogate ponude, širokog hronološkog okvira, a jedna od njih je prihvatila da skuva kafu i posluži je svima.

Razgovori uz „kafenisanje“, društveni običaj ispijanja kafe ima smisao druženja, ličnih razgovora dve ili više osoba. Tradicionalno se odvijao u privatnom okruženju doma, što radionica „Svrati na kafu“ želi da rekonstruiše, dok se danas odvija sve više u javnom prostoru kafea.

Radionica „Svrati na kafu“ bavila se i običajem „okretanja šolje“ kao ritualom koji je često pratio druženje uz kafu. Iz šara koje talog načini na oceđenoj šoljici, obično neko vičan ovoj veštini „čita sudbinu“ zainteresovanima iz društva. Preduslov za ove aktivnosti je ispijanje domaće kafe, koja jedina ima fini talog na dnu šolje.

Na završetku radionice „Svrati na kafu“ učesnice su zamoljene da načine priču sa radionice, koju će podeliti na društvenim mrežama.

tekst i fotografije: Narodni muzej Kraljevo

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments