Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. maj 2019.

Kraljevačko pozorište je, ocenjuju učesnici, bilo sjajan domaćin Festivala „Joakim Vujuć“, publika je sedam dana uživala u odličnim predstavama, a na zatvaranju ove manifestacije, najboljima prema oceni žirija, dodeljene su nagrade

Svečano i lepo bilo je sinoć u Kraljevačkom pozorištu na zatvaranju 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije. Poslednje festivalsko veče, uoči same dodele nagrada, muzikom su obojili članovi Big Benda Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva. 

Nakon uručenja nagrada, glumci Šabačkog pozorišta odigrali su, u čast nagrađenih, predstavu „Pretposlednja panda ili statika“, kojom je stavljena tačka na uspešnu organizaciju najvažnijeg festivala za profesionalna pozorišta južno od Save i Dunava.

Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta i uoravo završenog festiivala, ali predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, istakao je da je festival imao više od 150 učesnika i gostiju iz osam gradova Srbije, osam predstava i pregršt emocija zadovoljne publike.

- Veliku zahvalnost dugujemo gradu, osnivaču našeg pozorišta, a zahvaljujemo i Ministarstvu kulture i informisanja, uz podsećanje da vredimo mnogo više i zaslužujemo podjednak tretman, kao i drugi festivali koji vrede i traju više od 55 godna – rekao je Dinulović, naglasivši da je ovaj festval bio jedan od medijski najpropraćenijih u poslednjih 10 godina.

Pogledajte kadrove sa sinoćnje dodele nagrada u Kraljevačkom pozorištu:

Kraljevačko pozorište je festival, kako je naveo, uspelo da „iznese“ zahvaljujući i sponzorima, jer su sredstva iz republičkog budžeta bila za 50 odsto manja od očekivanih.

Učesnici su redom hvalili domaćine zbog organizovanosti, ljubaznosti i truda da sve protekne besprekorno. Sinoć su se, naravno, najviše radovali nagrađeni, ne propuštajući da istaknu kako bi bilo sasvim ispravno da su nagrađeni i neki drugi.

Predstavi „Negri ili ljubov ko sočelovekom svojim“ Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, žiri je dodelio: nagrade za najbolju predstavu rađenu po tekstu Joakima Vujića od pre skoro dva veka, za režiju (Anđelki Nikoli), scenografiju (Ani Kolbjanovoj) i muziku (Dragoljubu Tanaskoiću), a sa njihovim mišljenjem da je ova predstava na ovogodišnjem festivalu bila najbolja saglasio se i Okrugli sto kritike.

Direktor ovog teatra Miloš Krstović bio je uzbuđen i radostan zato što, kaže, nisu očekivali toliki broj nagrada:

- Ovo je za naš teatar jako značajno, prava je injekcija samopozdanja, mislim da je došla u pravo vreme i da je ovaj ansambl zaslužio ovako nešto – kaže Krstović koji je podsetio da je poslednji put kragujevačko pozorište na festivalu „Joakim Vujuć“ nagrađeno pre tačno 30 godina.

Rediteljka Anđelka Nikolić pohvalila je atmosferu na festivalu na kojem je kao autor i gledalac učestvovala prvi put, a posebno se zahvalila kraljevačkoj publici koja je odlično reagovala na njihovu predstavu:

- Nagrada nam je velika potvrda da smo napravili jednu komunikativnu predstavu, da smo bili odličan tim, iako do prve probe nisam poznavala nikoga od onih koji su danas njen deo i zato sve nagrade koje je naša predstava dobila, delimo svi mi – poručla je rediteljka Nikolić.

Žiri u sastavu: rediteljka Ana Tomović Ršumović (predsednica žirija), glumac Feđa Stojanović i dramski pisac Petar Mihajlović sve odluke je doneo jednoglasno. Mihajlović ističe da su svi, bez nedoumica, znali da su „Negri...“ – ta, glavna predstava, ali da je, što se drugih nagrada tiče, žiriju bilo žao što nema više nagrada, jer su ih neka pozorišta – zaslužila.

- I da su ove odluke bile drugačije, opet ne bi bilo velih grešaka, jer je festival sveukupno bio zaista izuzetan, a selekcija koja nije bila tradicionalna, predstavljala je veliki iskorak. Kraljevo je kao domaćin odradilo super posao, uprkos nedostatku novca, a festival je pokazao da nije sve u novcu, ima nešto i u hrabrosti, zato veliki aplauz za sve  - kaže Mihajlović.

Direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović istakao je kako je uvek zadovoljan kada se u neki posao uđe čistog srca i dobre volje.

- Svi članovi Zajednice profesionalnih pozorišta i Kraljevčani kao domaćini su ovoga puta upravo na taj način ušli u nimalo lak posao. Siguran sam da smo, dodelivši večeras nagrade boljima među jednakima, jedni drugima čvrtsto steli ruke i rekli: „Idemo dalje“ – rekao je Stamatović, poručujući da je borba za sledeći festival – već počela.

Neka traje taj Joakimov plamen!

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments