Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

2. jun 2019.

Inspiracija za predstavu je Olivera Hrebeljanović, najmlađa kćerka cara Lazara, koja je postala žena Bajazita, osmanskog sultana i predstavlja priču o ženama koje su bile žrtve istorijskih okolnosti

U Kraljevačkom pozorištu u utorak 4. juna u 20 časova, publika će, imati priliku da vidi priča o Despini Oliveri, kćeri kneza Lazara i kaduni sultana Bajazita.

Koliko sam vojske videla kako pred sultanom kleče! Kolike sam kraljevske glave videla pognute pred njim! Lazar je visoko glavu podigao. Pred kakvu je silu on glavu poturio? Nije Lazar imao ništa drugo osim glave. Znao je da iza njega stoji onoliko Srbije malene. Stoje zidovi Studenice i Gračanice. Stoje tokovi Morave. Stoji i postoji sve što je od Srbije ostalo!”

Predstava „Olivera: jedno ime – dva sveta“, priča je o sudbini žene u vremenima kada žene nisu tretirane kao ravnopravan deo društva. Priča o Oliveri Hrebeljanović, najmlađoj kćerki cara Lazara, koja je kasnije postala supruga osmanskog sultana Bajazita, nema političku konotaciju, ali u socijalnom smislu predstavlja priču o ženama žrtvama istorijskih okolnosti.

Olivera je predata u neželjen brak, ali je tokom tog braka zadobila ozbiljan diplomatski uticaj, što kao reprezent Srbije, što kao reprezent Bajazitovog dvora. Predstava se ne bavi tačnim i konkretnim istorijskim okolnostima i činjenicama i politikom, već autori kroz romansiranu priču pokušavaju da objasne sudbinu žene kroz vekove i traži odgovore na pitanja: da li je greh biti zaljubljen, da li je greh biti ozbiljan diplomata i šta može da se učini za svoju državu.

Predstava “Olivera” poslednji put u ovoj sezoni. Kupite kartu na vreme na biletarnici Kraljevačkog pozorista.

Cena karte je 200 dinara.

Komad je napisao Kraljevčanin Vladan Slavković, koji je i reditelj predstave. U predstavi glume Svetlana Milenković i Kristina Jevtović.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments