Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. jun 2019.

Večeras je u Crkvi svete Trojice u Kraljevu služena praznična večernja služba, zatim je kroz grad prošla liitija, koja simboličnim zatvaranjem kruga štiti grad od nesreće, a ujutru, na dan slave, biće služena svečana litirgija

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je u crkvi Svete Trojice služilo episkop žički Justin sa sveštenstvom žičke eparhije i slavskom povorkom koja je večeras prošla centrom grada, Kraljevo i Crkvena opština pri Hramu svete Trojice dočekuju sutrašnju gradsku slavu Silazak svetog Duha na apostole -  Svete trojice. 

 

Najpre je u Hramu Svete Trojice služeno praznično večernje, a zatim je kroz grad prošla liitija. 

 

 Svečana litija, u kojoj su bili sveštenstvo, predstavnici kraljevačke lokalne samouprave, vojske, policije, žandarmerije i građani, najpre je, iz Hrama Svete trojice, krenula u dvorište Duhovnog centra „Vladika Nikolaj Velimirović". Tu je osveštan zapis koji je, prema verovanju, zaštitnik grada. Zatim je litija išla do Trga srpskih ratnika i Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912-1918, pa do Spomenika poginulima u ratovima od 1991. do 1999. godine na Trgu Jovana Sarića (ispred zgrade Gradske uprave), a Ulicom cara Dušana učesnici litije su se vratili u portu crkve Svete Trojice.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić čestitao je sugrađanima slavu grada, poručujući da je, „u teškim trenucima, kada je na teritoriji grada proglašena vanredna situacija, važno da jača solidarnost građana“:

- Potrebno je da oni koji su poplavljeni imaju podršku onih ljudi nisu imali tu nesreću i da se svi zajedno borimo protiv nedaća koje su nas snašle i da ae trudimo da učinimo boljim život za sve građane Kraljeva.

Sveta Trojica ili Duhovi su hramovna slava glavne kraljevačke crkve, a od 2007. godine ponovo i gradska slava. Kao gradska slava, ovaj praznik se slavio i pre Drugog svetskog rata, ali je nakon rata obeležavanje gradske slave bilo zabranjeno.

Crkva Svete Trojice sagrađena je 1824. godine na mestu gde je, prema narodnom predanju, knez Miloš Obrenović noćio uoči boja i u snu obećao Bogu da će, ako pobedi Turke i srpski narod oslobodi ropstva, na tom mestu sagraditi crkvu.

Sveštenik Aleksandar Jevtić kaže da bi, kao što se svako trudi da na dan svoje slave bude u svom domu, građani Kraljeva trebali da se trrude da budu u svom zajedničkom domu – hramu. Silazak svetog duha na apostole je, ističe on, konstitutivni događaj u životu crkve, neki ga čak opisuju i kao rođendan crkve.

- Litije su stari hrišćanski obučaj koji je projavljivao kosmičku dimenziju hrišćanstva i treba da pokažu da se događaji spasenja ne odvijaju samo u porti crkve, već su stvar polisa, celokupnog grada. Svi bi trebalo da shvate da litije nisu neki protokolarni ili simbolični čin, već su suštinski događaj našeg učešća u životu crkve – poručio je Jevtić.

Liturgija u Crkvi svete Trojice sutra (nedelja, 16. jun) počinje u 9.00 časova, a sečenje slavskog kolača, biće obavljeno nakon liturgije.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - čARŠIJAN

    Gost - čARŠIJAN

    Bruka i sramota za hor i sveštenstvo, da onako hodaju kako ko hoće
    • Ime: čARŠIJAN