Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. jun 2019.

„Lavirint koji stvaram je bez cilja, bez početka i bez kraja, isečak duhovnog i fizičkog kosmičkog prostora, ali je on za mene univerzalni smisao traženja ličnog odgovora o smislu života”, ističe autor izložbe u Narodnom muzeju u Kraljevu

Izložba SKULPTURE Rajko Popivoda, otvaranje  u sredu, 19.juna u 13 sati

U kontekstu današnjice skulptura, možda više nego bilo koji medij, svedoči o permanentnoj tranziciji sveta umetnosti. Na takvom putu uočavamo prevashodno „otvoreni koncept kojim se obuhvataju  objektna i prostorna umetnička dela“ .

Rajko Popivoda svojim kontinuiranim umetničkim radom, koji traje četiri decenije, pripada umetnicima koji svedoče to, svojim autentičnim i aktuelnim skulpturalnim narativom. Njegovo obrazovanje, koje je stekao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, utemeljeno je na tradicionalnim načelima moderene, čiji je osnovni princip forma.  Ali, forma, koja je u slučaju Rajka Popivode, shvaćena kao polazište za nove oblikovne postupke i koja je uslovljena umetnikovim unutarnjim zahtevima, kao i zahtevima vremena, i njegovim neizbežnim kontekstima i konotacijama.

Lavirint je paradigma njegovog rada, tema starih i najnovijih radova, mesto teške prohodnosti, zatvorenosti, ali i mesto logos-a, nade, izlaza... Kako sam umetnik ističe: „Lavirint koji stvaram je bez cilja, bez početka i bez kraja, on je zapravo isečak mentalnog (duhovnog) i fizičkog kosmičkog prostora, ali je on za mene univerzalni smisao traženja ličnog odgovora o smislu života.“ Upravo zbog toga, okosnicu izložbe u Narodnom muzeju Kraljevo, koja je koncipirana u vidu retrospektivnog osvrta na Popivodino stvaralaštvo, predstavljaju radovi na temu lavirinta, kao jedne globalne metafore.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments