Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. jun 2019.

Glavni i odgovorni urednik izdavačke delatnosti i časopisa Povelja, dobitnik je jedne od najuglednijih pesničkih nagrada u Srbiji za knjigu „Radno vreme raja“, u izdanju novosadskog Kulturnog centra

Dobitnik ovogodišnje nagrade „Vasko Popa“, koju dodeljuju dodeljuju Agencija „Đorđević“ i Grad Vršac je Dejan Aleksić, glavni i odgovorni urednik izdavačke delatnosti i časopisa Povelja.

- Iako je knjiga složena, kako u formalnom, tako i u tematskom smislu, reklo bi se da se, kad je o potonjem reč, izdvaja stara pesnička tema – usamljenost. Ona ovde zadobija egzistencijalne i kognitivne dimenzije koja natkriljuje smiren izraz i sklad između reči i smisla. Pesnički subjekt veruje da svaki oblutak krije u sebi po jednu reč, tako je raj ovozemaljsko spasenje u traganju za zaboravljenim, slućenim, ali  najčešće neizrečenim rečima – kaže se u saopštenju žirija koji zaključuje da Aleksić spada među malobrojne pesnike koji su uspeli da se vinu do životne imanencije koja deluje onostrano i daleko, iako je ona najviše naša, ovdašnja, bliska i sasvim ljudska.

Dejan Aleksić (1972), pesnik, dramski pisac i književni stvaralac za decu, autor je brojnih knjiga iz pomenutih književnih oblasti. Dobitnik je najuglednijih književnih nagrada kao što su: Zmajeva, Meša Selimović, Branko Ćopić, Branko Miljković, Prosvetina, Risto Ratković, Matićev šal…Gotovo da nema nagrade kojom nije nagrađeno njegovo delo namenjeno najmlađim čitaocima. Preveden je na više svetskih jezika.

Nagradu "Vasko Popa" Aleksić je dobio za knjigu "Radno vreme raja" u izdanju Novosadskog kulturnog centra

tekst i fotografija: Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

 • Gost - Nina

  Gost - Nina

  B
  I
  U
  • Ime: Nina