Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. jun 2019.

Folklorce iz Amerike ugostio je kraljevački ansambl „Karanovac“: uprave dva društva primio je gradonačelnik Kraljeva, a igrači, muzičari i pevači  sinoć su održali i zajednički koncert „Vidovdan -  Lazaru u čast“

Grupa gostiju iz Amerike, njih 35, oduševljena je Srbijom i gostoprimstvom. Neki od njih u Srbiji borave prvi put, pa su tim pre još ushićeniji zbog prilike koju su dobili – da upoznaju zemlju svojih predaka.

Uprave ansambla „Nova Gračanica iz Čikaga i Folklornog ansambla „Karanovac“ primo je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je istakao da mu je velika čast što sam je imao priliku da razgovaram sa predstavnicima srpske dijaspore iz Čikaga.

- Razgovarali smo o mogućnostima očuvanja srske tradicije u Americi, o deci koja pohađaju srpsku školu, koja uče srpski jezik, pismo, veronauku. Drago mi je što u Americi postoje ljudi koji se svakodnevno trude da očuvaju srpsku tradiciju i srpsku istoriju, da ne dozvole da se naša deca asimiluju. Karanovac godinama posećuje naše folklorne grupe širom sveta, pa smo zahvaljujući njihovoj saradnji sa čuvarima srpske tradicije na severno-američkom kontinentu, i imali priliku da dočekamo naše goste iz Čikaga – rekao je gradonačelnik Kraljeva.

Dragana Bičanin, zamenica predsednice „Nove Gračanice“ zahvalila se na prijemu, pojašnjavajući da oni najbolje što umeju predstavljaju srpski folklorni ansambl koji u Čikagu čuva sve lepote srpske tradicije, folklora jezika i pisma.

- Neki su ovde prvi put, a ja sam u Kraljevu rođena, ponosna sam na ovaj grad i na gostoprimtvo – istakla je Bičanin.

Na sinoćnjem zajedničkom koncertu dva društva pod nazivom „Vidovdan – Lazaru u čast“, koji je održan na Trgu Svetog Save (kod Narodnog muzeja) u Kraljevu, pored „Nove Gračanice“ i „Karanovca“, nastupiti su i članovi muzičke radionice „Uvertira“ iz Kraljeva. Publika je, na pozornici pod vedrim nebom, podjednoako nagrađivala i članove kraljevačkog ansambla, i njihove goste iz Čikaga.

Saradnja ova dva ansambla počela je pre pola godine. Članovi „Nove Gračanice“ prvi put su gosti „Karanovca“, a njihov boravak u Kraljevu trajaće tri dana.

- Uskoro ćemo i mi posetiti njih, a ja se nadam da će se sva ta lepa folklorna druženja nastaviti i u narednim godinama – poručio je Marko Ljubojević, direktor i umetnički rukovodilac FA „Karanovac“.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments