Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. jul 2019.

Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo, sutra peti put organizuje Smotru narodnog stvaralaštva, a osim nadmetanja oko 200 pevača izvorne srpske pesme, biće organizovane i radionica tkanja i prodajna izložba rukotvorina

Peta smotra narodnog stvaralaštva u Ribnici, čiji je organizator Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo, održaće se  u subotu, 20. jula, na platou ispred Kulturnog centra u Ribnici. Manifestacija čiji je cilj očuvanje srpske tradicije i nematerijalne kulturne baštine, ove godine će biti takmičarskog karaktera, a učestvovaće oko 200 pevača izvorne srpske pesme iz raznih krajeva naše zemlje, Crne Gore i Republike Srpske.

Pred početak takmičarskog dela programa, učesnici će posetiti crkvu Svetog Vasilija Ostroškog na Beranovcu.

Nadmetanje u izvornom pevanju počinje u 17 časova. Pevačke grupe ocenjivaće stručni žiri u sastavu: dr Mirjana Drobac, etnomuzikolog u Muzičkoj produkciji RTS-a, Aleksandra Stošić Mitić, master etnomuzikologije, saradnik u Muzičkoj produkciji RTS-a i Dragoljub Milosavljević, rukovodilac FA „Stefan Nemanja“ iz Kraljeva.

Program Smotre vodiće profesor Radoslav Premović, a domaćin je Pevačka grupa „Ribnica“.

Osim muzičkog programa biće organizovana radionica tkanja i prodajna izložba rukotvorina.

Izložba koju Kulturni centar organizuje u saradnji sa Umetničarnicom „Slovensko društvo“, biće otvorena u 17 časova u Galeriji. Osim što će posetioci moći da pogledaju ili kupe ove rukotvorine, biće u prilici da vide i kako neke od njih nastaju.  Vidosava Simić će pokazivati kako se prede vuna, Tanja Zečević i Dragica Grkajac biće zadužene za pletenje i heklanje, dok će Ljiljana Smiljković pokazivati kako se veze.

Radionicu tkanja vodiće Milica Jovanović i Aleksandra Martać od 18 do 20 časova. Milica je tridesetogodišnja devojka koja se za tkanje zainteresovala još kao sedmogodišnjakinja na odeljenju onkologije u Beogradu, gde se lečila. Ljubav prema tkanju ostala je sve do danas i pomogla joj je da preživi teške životne trenutke. Ona je sada vrstan majstor i izrađuje delove narodne nošnje, šalove, kape, torbe...

Svi programi su besplatni za posetioce!

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments