Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. avgust 2019.

Centralni događaj manifestacije „Preobraženje 2019“ je u ponedeljak, 19. avgusta, u trpezariji Manastira Žiče, kada će ovogodišnjem dobitniku biti uručena Žička hrisovulja; ovo su predviđeni programi u naredna četiri dana

Dvadeset osmi Žički duhovni sabor – Preobraženje 2019. na današnjoj konferenciji za novinare najavili su predstavnici domaćina - grada Kraljeva i organizatora. Grad Kraljevo, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Narodni muzej i Književni klub Kraljevo, osmisili su raznovrstan program.

Žička hrisovulja ove godine je pripala pesniku Vladimiru Jagličiću iz Kragujevca. Žiri Žičkog duhovnog sabora, sastavljen od kraljevačkih pisaca i prošlogodišnjeg dobitnika Stevana Tontića, na Spasovdan ove godine doneo je odluku da se ovo priznanje Jagličiću dodeli „za poeziju ukorenjenu u svome jeziku i duhovnom pozivu“.

Predsednik Književnog kluba Miloš Milišić podsetio je da je, pre desetak godina, Jagličić napisao pesnički tekst o streljanju u Kraljevu 1941. godine po kojem je program izveden na godišnjicu streljanja na Lagerskom groblju.

Predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, izrazio je nadu da će na otvaranje Sabora, zakazano za sutra (petak, 16. avgust, u 20.00 časova) u kraljevački Narodni muzej doći veliki broj posetilaca.

Predstojeće programe najavio je direktor Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Miša Milosavljević. Prvi je u subotu u 20.00 časova sa Vladimirom Jagličićem, a o delu ovogodišnjeg dobitnika Žičke hrisovulje govoriće i književni kritičar Aleksandar Laković i Vladimir Dimitrijević. Nakon toga, u nedelju u 10.00 sati, u Muzeju, biće organizovan Okrugli sto „O poeziji Vladimira Jagličića“. Skupom će predsedavati prof. dr Radivoje Mikić, sa Filološkog fakulteta u Beogradu. U nedelju uveče, od 20.00 časova, u dvorištu Adžića kuće biće priređen program „Preobraženje, pesnici“, u kom učestvuju pesnici Dragan Bošković, Dragan Jovanović Danilov, Dragan Đoković, Dejan Ilić, Slobodan Jović, Dragan Marković, Emsura Hamzić.

Već dve godine „Preobraženje“ je pridružni član u platformi „Versopolis“. Reč je o udruženju 15 festivala, evropskih, i ove godine će gošća biti Dorta Jagić iz Zagreba i pesnika iz Novog Sada Alen Bešić.

Finale je u ponedeljak, 19. avgusta, u trpezariji Manastira Žiče, u 12.00 časova, kada će biti uručena Žička hrisovulja. Pored dobitnika, učestvuju i Đorđe Sladoje i Dragan Hamović, koji će o dobitniku više govoriti.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja Kraljevo Darka Gučanina, izložba koja dolazi iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“, autora višeg kustosa Olivere Skoko, biće otvorena nakon svečanog zvaničnog otvaranja Sabora u petak, 16. avgusta.

Autorka Olivera Skoko istakla je da su izložbu, koja jeste posvećena Urošu Prediću, ali i epohi dugoj skoro čitav vek, prošle jeseni prvi imali priliku da pogledaju Zrenjaninci, a potom i Beograđani, pa je izložbu do sada videlo više od 50.000 posetilaca. 

U subotu, od 18.00 časova, biće predstavljen veliki poduhvat, za sada šest tomova – „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama u Srbiji i Evropi“, o kojoj će govoriti kourednik Aleksandar Marušić, istoričar i direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

naslovna fotografija: Zoran Ljubojević

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Maki

    Gost - Maki

    Kad će se istoričari baviti revolucijom, zločinima i posledica a koje je ona imala na srpsku naciju i srpsku državnost. Sve je to neko već napisao do 1939 samo ga doterujete po malo. 
    • Ime: Maki