Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. avgust 2019.

Dinastija Obrenović ostavila je veliki trag, ne samo u istoriji srpskog naroda, već i u istoriji nekih evropskih gradova i zemalja, a njihova zaostavština veoma je bogata u Austriji, Francuskoj, Rumuniji i svuda gde su Obrenovići boravili

U Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo večeras (subota, 17. avgust) u 18 časova biće predstavljen izdavački poduhvat pod nazivom „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope I-V“. Ovu stručno katalošku publikaciju objavio je Muzej Rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, a na promociji će govoriti Aleksandar Marušić, kourednik.

Ideja objavljivanja ovog izdanja bila je da prikaže vrlo bogatu i raznovrsnu zaostavštinu naše vladarske kuće u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i tome su posvećene prve dve knjige ove edicije.

Dinastija Obrenović ostavila je veliki trag, ne samo u istoriji Srbije i srpskog naroda, već i u istoriji nekih evropskih gradova i zemalja. Zaostavština Obrenovića veoma je bogata prevashodno u Austriji i Beču, Francuskoj, Rumuniji i svuda gde su Obrenovići boravili. Shodno tome, autori projekta su rešili da svoja istraživanja i potragu za istorijom Obrenovića prošire i na muzejske i druge zbirke Evrope, pa tako treća, četvrta i peta knjiga ove edicije sadrže radove koji tretiraju zaostavštinu Obrenovića u Francuskoj, Austriji, Ivanki i Bijaricu, Nacionalnoj galeriji Slovenije, Crne Gore. Očekuje se tokom jeseni ove godine, izlazak i šeste knjige.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments