Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

17. avgust 2019.

Najstarija preobraženjska kulturna manifestacija u Srbiji Žički duhovni sabor – Preobraženje, koja postoji od 1992. godine, sinoć je u kraljevačkom Narodnom muzeju otvoren izložbom „Dakle, vi ste taj Uroš Predić?“

Žički duhovni sabor – Preobražnje 2019. zvanično je otvorio dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva i predsednik Organizacionog odbora Sabora. On je istakao da ova manifestacija, započeta pod okriljem Književnog kluba Kraljevo, podršku grada ima još od druge godine svog postojanja. Broj dobitnika je rastao, a značaj nagrade je prevazišao okvir grad.

- Sabor je postao tradicija, a Žička hrisovulja državna i nacionalna nagrada od osobitog značaja. Grad nastoji da kroz ustanove kulture, koje se trude da ljubiteljima knjige i kulture ponude veoma zanimljive sadržaje, pripremi programe u okviru Dana preobraženja, sve do 19. avgusta kada u trpezariji Manastira Žiče dobitniku biva uručena Žička hrisovulja – rekao je gradonačelnik Kraljeva, izrazivši nadu da će narednih dana i poseta ovih kulturnih događaja biti velika i da će ljubitelji poezije  i kulture uopšte, u naredna četiri dana moći da uživaju.

Viši kustos Narodnog muzeja iz Zrenjanina Olivera Skoko predstavila je sinoć, u Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu izložbu, čiji je ona i autor, „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“. Ona je podsetila da su izložbu Narodnog muzeja Zrenjanin, jedinoj instituciji u zemlji koja čuva vredan legat Uroša Predića, posle Zrenjaninaca imali priliku da vide i Beograđani u Galeriji srpske akademije nauka i da je do sada izložba imala više od 50.000 posetilaca.

Ovu izložbu je Narodni muzej Zrenjanin priredio povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića, a otvorena je na njegov rođendan, 7. decembra 2017. godine. Izložba predstavlja ne samo Predićevo likovno stvaralaštvo, već znamenitog slikara približava i kao ličnost, govori o njegovoj porodici, školovanju, odnosima sa savremenicima – a imao je čast da živi u vreme koje su obeležili Laza Kostić, Mihajlo Pupin, Paja Jovanović, Stevan Aleksić, Stevan Mokranjac...

- Zato je ovo izložba ne samo o jednom izuzetnom čoveku, već i o jednom narodu i vremenu u trajanju od skoro jednog veka, jer je Uroš Predić poživeo 96 godina - pojasnila je na otvaranju izložbe njena autorka Olivera Skoko.

Izloženi su lični predmeti Uroša Predića, rekonstrukcija njegovog beogradskog ateljea u kojem je proveo poslednje decenije svog života. Godinu dana nakon Predićeve smrti odlučeno ja da taj atelje pripadne Narodnom muzeju u Zrenjaninu, koji i danas čuva sve do čega su mogli da dođu - od Predićevih crteža koje je uradio kao dete, sve do poslednje slike koju je znameniti slikar dovršio.

U umetničkom delu programa na sinoćnjem otvaranju Žičkog duhovnog sabora predstavio se trio „Art delest“ iz Kraljeva dvema pesmama Laze Kostića i pesmom ove godine preminulog pesnika Dobrice Erića, koji je bio i prvi dobitnik Žičke hrisovulje.

foto: Zoran Ljubojević

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - vesna

    Gost - vesna

    divno mesto i još lepša prilika da započnete dan. Hvala svima koji su učestvovali u organizaciji ove izložbe. Preporučujem posetu muzeju. Oplamanjuje.
    • Ime: vesna