Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. avgust 2019.

Posetioci drevnog manastira odnedavno, zahvaljujući novim tehnologijama i projektu „Digitalna Studenica - proširena stvarnost" mogu da vide priču o tome kako je građen manastir, kako su nastajale freske i da „uživo“ vide Svetog Savu

Projekat "Digitalna Studenica - proširena stvarnost" finansiralo je Ministarstvo pravde, a način na koji posetioci manastira Studenica sada mogu da saznaju sve najvažnije informacije o manastiru, atrakcija je - ne samo za najmlađe posetioce, več za sve one koji s namerom dođu da obiđu ovo sveto mesto.

Kada jedan od mališana, posle izlaska iz manastira kaže kako mu je bilo veoma zanimljivo to što mu je Sveti Sava pričao o crkvi i da mu je puno značilo što je video i kako su freske nekada izgledale – morate mu verovati na reč.

U autentičnom zdanju trpezarije iz vremena Save Nemanjića, prvog studeničkog igumana, posetioci se upoznaju se sa istorijom, ali i svim kulturnim vrednostima koje se baštine više od osam vekova.

Studenica, majka svih srpskih crkava, koja se nalazi na UNESCO listi zaštićenih spomenika svetske kulturne baštine, izabrana je za pilot-fazu projekta kojim je bila planirana i urađena digitalna nadgradnja manastirskog kompleksa. Savremena postavka urađena je pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde i Episkopije žičke. Projekat "Digitalna Studenica – proširena stvarnost" sadržaje nudi na osam jezika: srpskom, engleskom, ruskom, kineskom, nemačkom, francuskom, italijanskom i japanskom.

Prema rečima arhimandrita dr Tihona Rakićevića, igumana manastira Studenice, reakcije posetilaca su više nego dobre, a vernicima i turistima se čini kako sada mogu mnogo više da nauče za kratko vreme.  

Kada jedan od mališana, posle izlaska iz manastira kaže kako mu je bilo veoma zanimljivo to što mu je Sveti Sava pričao o crkvi i da mu je puno značilo što je video i kako su freske nekada izgledale – morate mu verovati na reč.

Za sve kojima je manastir Studenica pravo mesto za odmor duuše, ali i za sve one koji se tek spremaju da je upoznaju, neka izazov lepote opju su donele moderne tehnologije bude razlog da je posete ovaj spomenik, koji je deo kulture čovečanstva, izuzetne lepote arhitekture, slikarstva, saglasja sa prirodom i jedan od, u svetu, najsačuvanijih objekata iz srednjeg veka.

foto: screen shot YouTube RTS

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments