Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

27. avgust 2019.

 

KUD „Kraljevačka riznica“, pobednik je Međunarodnog festivala folklora 'Leron' u Vodnjanu kod Pule, a vrednom nagradom „za kompletan utisak, gotovo na granici akrobacije“, društvo zaokružuje deset uspešnih godina svog postojanja

Nagrada „Leron“ na 19. po redu Međunarodnom festivalu folklora, koji je u Vodnjanu kod Pule održan prošlog vikenda, za sve one koji su za deset godina postojanja „Kraljevačke riznice“ prošli kroz ovo društvo, bila je kao šlag na torti, uoči velikog jubleja – 10 godna od osnivanja, koje KUD obeležava sutra - na Veliku Gospojinu 28. avgusta.

“Leron” je uvek takmičarskog karaktera, a žiri traži najbolja izvođenja, nošnje, instrumente, tradicionalnost. Kao pobedniku, KUD-u „Kraljevačka riznica“ dodeljena je skulptura lerona - tradicionalnog gudačkog instrumenta koji podseća na violončelo, a koriste ga muzičari folklornog društva Zajednice Italijana iz Vodnjana.

Jednom u folkloru - zauvek folklorac, rečenica je koja opisuje privrženost folkloru svih učesnika ovogpdišnjeg festivala „Leron“ koji skoro dve decenijeneguje multikulturalnost, kao i Vodnjan grad domaćin. Osim takmičarskog dela, festival je imao i “Okrugli sto” sa temom: “Folklor i mladi: prenošenje kulturne narodne baštine novim generacijama”. Ovaj sto pokazao je različite stavove učesnika, jer pojedina društva, kako su neki od tamošnjih lokalnih medija primetili, „nemaju problem s podmlatkom i prenošenjem tradicije, a drugi se dodvoravaju mladosti kako bi joj na moderniji način dali do znanja koliko je bitno poštovati vlastito poreklo i običaje“.

Članovi KUD „Kraljevačka riznica“ pobedili su u konkurenciji u kojoj su bili folklorci iz Italije, Litvanije, Slovenije i Hrvatske: folklorna grupa “Eco del Gargano”, San Giovanni Rotondo iz Italije; folklorna grupa “Monte San Biagio”, Latina iz Italije; KUD “Sveta Ana - Vučjak”, Karlovac iz Hrvatske; folklorna skupina “Na Placi”, Šempeter pri Gorici iz Slovenije; folklorna grupa “Lubana”, Lubana iz Litvanije; KUD “Barban”, Barban iz Hrvatske; Društvo Perojskih Crnogoraca “Peroj 167”, Peroj iz Hrvatske; folklorna grupa Zajednice Talijana “Armando Capolicchio”, Galižana iz Hrvatske i folklorna grupa Zajednice Talijana Vodnjan, Vodnjan iz Hrvatske. 

Nastupi su, ocena je brojne publike koja je pratila festival, ali i samih organuzatora, svaki na svoj način bili zanimljivi po raznolikosti nošnje, posebnih instrumenata, načina sviranja i pevanja, maštovitih koreografija. Nagradu za raznolikost nošnje, individualnost kostima, u etnografski zanimljivom kraju u kojem se susreću različiti uiecaji vidljivi u celokupnom folkloru dobio je KUD-u “Sveta Ana - Vučjak” Karlovac iz Hrvatske.

Folklornoj grupi “Lubana” iz Litvanije žiri je dao nagradu za originalnost ručne izrade i udaraljki koja je bila specifična u ritmičkoj ulozi nastuoa. Folklornoj grupi “Eco del Gargano”, San Giovanni Rotondo iz Italije pripala je nagrada za grupu koju odlikuje mladenački polet i lepršavost koja je uspela da poveže autentični folklorni element u muzičkom izražaju“ .

Igor Gudić, osnivač i umetnički direktor KUD „Kraljevačka riznica“, više je nego ponosan na obrazloženje žirija (Lorella Limoncin Toth, pročelnik konzervatorskog odijela u Puli, Lidija Nikočević direktor Etnografskog muzeja Istre i Massimo Brajković akademski muzičar - kompozitor) u kojem se navodi da je „Kraljevačka riznica“, u veoma jakoj konkurenciji, pokazala „instrumentalni virtuozitet autohtonih instrumenata koji ekstremnom ritmičnom instančanošću i ujednačenošću boje zvuka ostavljaju kompletan utisak na sceni, gotovo na granici akrobacije“. 

On je, zahvaljujući se na nagradi, poručio da svaka dobra koreografija traži  dinamiku i ne sme da ostane ostati statična, ali i da je u tom poslu na pravi način treba oblikovati i prilagoditi publici.

„Kraljevačka riznica!“ kojoj na ovaj način čestitamo jubilej, danas ima 620 članova, brojne turneje u zemlji i inostranstvu, (čak tri puta i u dalekoj Australiji), bogat fundus narodnih nošnji.

Tajna uspeha u životu, kažu, nije da čovek radi ono što voli, već da voli ono što radi, a najbolje je ako može i ume, i jedno, i drugo. Brojni aktuelni, ali i bivši članovi „Riznice“ saglasni su da je upravo to ono što ih je vodilo na putu do ovakvog jubileja i da će „Kraljevačka riznica“, kad jednom bude slavila vek postojanja, biti vrlo ponosna na svoju – prvu deceniju.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments