Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. septembar 2019.

Tokom radova na izgradnji parternog uređenja porte manastira Žiča pronađena je izgubljena mermerna ploča s natpisom, koja je prvi put bila otkrivena 1925. godine na ovom mestu, a onda joj se izgubio svaki trag

Reč je o fragmentovanoj zagubljenoj ploči koja je poslužila kao podloga za popločavanje iz vremena vladike Nikolaja Velimirovića.

Natpis govori o poslednjoj srednjovekovnoj obnovi Žiče, 1562. godine, u vreme mitropolita Zaharije. On je najverovatnije u zapustelom manastiru obnovio monaške kelije, palatu u severozapadnom delu manastira i spoljnu pripratu Spasove crkve.

U susret obeležavanju osam vekova od samostalnosti SPC, danas je na konferenciji za novinare u Trpezariji manastira predstavljeno ovo otkriće, ali i niz projekata koji se, sredstvima Minsitarstva kulture i informisanja, i dalje odvijaju i manastirskom kompleksu. O ovom otkriću govorila je Gordana Gavrić, posebna savetnica ministra kulture, koja je bila i moderator konferencije za novinare. 

Ona je istakla kako je Žiča mesto na kojem je prvi put, uz vladarski tron stajao i episkopski (kasnije nazvan tronom Svetog Save). Na taj način, pojasnila je, u simboličkom smislu, pokazano je jedinstvo države i crkve.

- Ploča je svedočanstvo o svim stradanjima Žiče i brojnim obnovama. Natpis iz 1562. godine svedočanstvo je poslednje obnove manastira, koju je uradio mitropolit Zaharije. Zbog toga smo ploču izložili koja je bila u sekundarnoj upotrebi, odnosno - služila je naknadno kao potpora platoa koji je 40-ih godina prošlog veka rađen ispred Spasove crkve u Žiči - kazala je Gavrić.

Ploča je, kako je pojasnila, otkrivena 1925. godine, ali joj je kasnije bio izgubljen svaki trag, tako da je vrlo dragocena za kulturnu istoriju manastira Žiče.

U pitanju su istraživački radovi na fasadi manastirske crkve, parterno uređenje porte i projekti statičke sanacije najugroženijih objekata.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments