Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. septembar 2019.

U susret proslavi 800 godina samostalnosti SPC, Ministarstvo kulture i informisanja za protekle tri godine izdvojilo je za više projekata u manastiru Žiča oko 36,7 miliona dinara, saopštio je danas ministar Vladan Vukosavljević

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je danas na konferenciji za novinare u Trpezariji drevnog manastira Žiča da su sredstva pametno uložena, primećujući drugačiji izgled porte na čijem uređenju radovi još traju uoči obeležavanja osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Vukosavljević smatra da je za poslednje dve, dve i po decenije bilo, možda, stvari koje su mogle pedantnije da se urade:

Bilo je eksperimenata sa malterom na spoljnoj fasadi, ali reč je o spomeniku kulture koji traje osam vekova, nema više ni nekadašnjih majstora, ni materijala, ni moderna tehonologija nešto ne može da isti način da uradi, ali greške su i pouka, i iskustvo“, naveo je Vukosavljević, dodajući da, ipak ima mesta za optimizam, jer Srbija ima vrsne stručnjake iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Svaka prošlost, dodao je, škola je za mudre pojedince i narode koji imaju šta i kako iz te škole da nauče.

Nikada nije dovoljno novca, truda, niti sredstava koje jedno društvo može da uloži u očuvanje svojih spomenika kulture, a na nama je da ovakav stav, iz protokolarnih reči, povodom prigodnih svečanosti, pretočimo u održivu, utemeljenu i opšte prihvaćenu praksu“.

Monahinja Nektarija zahvalila se resornom ministarstvu zbog pokretanja niza istraživačkih radova na objektima u porti manastira Žiča što, kako je navela, do sada nije bio slučaj.

Prilikom istraživačkih geo-mehaničkih radova ustanovljeno je potporni zid porte nema čak ni temelj na nekim mestima, čime je ugrožen ne samo zid, već i porta i svi objekti koji se u njoj nalaze“, kazala je monahinja Nektarija, koja se posebno zahvalila profesoru dr Mirku Kovačeviću, dugogdišnjem savetniku manastira Žiča, bez kojeg se, kako je rekla, ne bi znalo u kom smeru bi išli njihovi projekti.

Dr Mirko Kovačević je podsetio da je Žiča bila u ruševinama sve do sredine XIX veka, kada je počela njena obnova. Drugi put Žiča obnova Žiče počela je 1925. godine po projektima profesora Jovana Deroka, nakon što je u Prvom svetskom ratu bila dodatno (skoro 60 odsto) srušena. Konstrukcija koja je rađena prilikom obnova, nakon zemljotresa 1987. i 2010. godine – pokazala je pukotine i znake statičke nestabilnosti. Zato je osnovni projekat za Žiču, prema rečima dr Kovačevića – statička sanacija građevine. Drugi problem je njena fasada koja je prvobitno bila crvene boje.

Tu crvenu boju katolikona Sveti Sava je, kaže Kovačević, doneo sa Svete Gore. Zapravo, Žiča je bila malterisana malterom koji je bio crvene boje (nije naknadno farban malter) i čiji su ostaci bili vidiljivi pre Drugog svetskog rata.

Devedesetih godina, kako se danas moglo čuti, obnova Žiče rađena je materijalima koji su bili novina, ali nisu održali fasadu bar pola veka, jer je ona odmah počela da poazuje pukotine. Trebalo je da na sveži malter bude nanesena crvena boja, koju bi malter odmah upio.

Međutim, umesto da rade male površine koje bi odmah bojili, majstori su malterisali velike površine i bojili tek kad su sve završili, pa boja nije svuda isto upila i fasada je bila neujednačene boje. To se mora ispraviti, posebno što se pokazalo da se prethodni malter nije vezao za građevinu“, objasnio je dr Kovačević.

Centralna proslava obeležavanja 800 godina počeće 6. oktobra okupljanjem svih arhijereja i molitvenim proslavljanjem u manastiru Žiča, posle čega će program biti nastavljen u manastiru Studenica i u Kraljevu. Narednog dana arhijereji će se okupiti u Pećkoj patrijaršiji, a 8. oktobra u 20 sati u beogradskom „Sava centru“ biće održana svečana akademija.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Будимир

    Gost - Будимир

    Добро да се не обнавља Позориште. Чије новце очекује прање?
    • Ime: Будимир