Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. septembar 2019.

Povodom velikoj jubileja – 800 godina autoefalnosti SPC, Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Ratini i Muzej slatka – kuća Cvetića organizuju zanimljivo predavanje u ratinskom Domu kulture o hlebu na srednjovekovnim freskama

U Domu kulture u selu Ratina 12. oktobra u 19 časova biće održano predavanje „Hleb naš nasušni“. Ovaj događaj organizuju Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Ratini i Muzej slatka – kuća Cvetića Povodom velikoj jubileja – 800 godina autoefalnosti SPC i uz blagoslov episkopa žičkog Justina.

Predavači su  Marina Lukić-Cvetić, istoričar umetnosti i Radovan Parezanović, sveštenik.

Marina Lukić Cvetić kaže da je, proučavajući izgled hleba na srpskim srednjovekovnim freskama, u Pećkoj patrijaršiji u Crkvi svetog apostola, u kompoziciji Tajna večera, naišla na zanimljiv detalj: ispred svakog apostola, u nizu, raspoređene su duguljaste veknice. Tajna večera iz Pećke patrijaršije inspirisala ju je da napravi hlebove u obliku veknica. Baš odatle počinje zanimljiva priča o hlebu koji je tema ovog predavanja na kojem će biti rekonstruisana trpeza iz biblijskih priča u kojima je glavna zvezda hleb!

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Bane

    Gost - Bane

    Zašto u selu koje je izgradilo crkvu u 21 veku...?  Zašto nije u Žiči... bilo bi tradicionalno i civilizacijski
    • Ime: Bane