Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

5. oktobar 2019.

Svi koji u nedelju 6. oktobra dođu na proslavu jubileja 800 godina autokefalnosti SPC, uz pomoć ozvučenja i video projekcija na prostoru oko manastira Žiča, moći će da čuju i vide ono što se bude događalo, stoji u pozivu pres službe manastira

Ove godine navršava se punih osam vekova od događaja koji se 1219. godine dogodio u Nikeji. Tada je, zauzimanjem hilandarskog monaha Save kod Vaseljenskog Patrijarha Manojla Prvog Sarantena, srpska crkva dobila samostalnost. Prvi arhiepiskop je postao svetitelj Sava. Sveti Vladika Nikolaj ovaj događaj opisuje napominjući da je Sveti Sava molio da nekoga drugog izaberu za arhiepiskopa, naglašavajući svoju nedostojnost za tako uzvišen čin, ali je na insistiranje patrijarha, cara i svih monaha iz pratnje Svetog Save, ipak pristao, saglašavajući se sa voljom Božjom. Usledio je ogroman trud na organizaciji nove arhiepiskopije na prostorima srpskih zemalja, koji je svetitelj sa velikom predanošću ulagao .

U međuvremenu, mnoga iskušenja, ratovi i razaranja pretila su da ugase plamen vere koji je zapalio Sveti Sava. Srpska Pravoslavna Crkva je hrabro i dostojanstveno nosila veliko znamenje i ime koje joj je Sveti Sava zaveštao. Cena toga bila su mnoga stradanja – hramova, knjiga, dragocenosti, sveštenstva, čak i Patrijaraha, i vernog naroda. Ipak, sila Vaskrsenja je uvek iznova sijala iz mnogih grobova i jama.

Velika je čast biti savremenik ovog jubileja. Tim povodom, centralna proslava jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve biće održana 6. oktobra u Manastiru Žiči. Sveta arhijerejska liturgija, kojom će načalstvovati patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje velikog broja arhijereja, počeće u 9 časova. U nastavku biće upriličen kulturno-umetnički program u kome učestvuju: KUD ''Abrašević'', Bora Dugić, ''Kosovski božuri'' i akademik Matija Bećković. 

Želja nam je i radost da svi koji dođu na ovu proslavu imaju priliku da na najbolji način učestvuju u događaju. Pomoću ozvučenja i video projekcija na prostoru oko manastira, svi prisutni će moći da čuju i vide ono što se bude događalo.

U ime Eparhije žičke, blagoslovom episkopa žičkog Justina, pozivamo Vas da uzmete učešće u ovom veličanstvenom događaju. Ovo je svenarodni događaj koji projavljuje osnovnu istinu naše vere, da su ljubav i sabornost znaci po kojima će svet poznati da smo učenici Hristovi. Neka Sveti Sava i dalje blagosilja naš narod molitvenim zastupništvom pred Prestolom Svevišnjeg Boga. Sa velikim pesnikom V. Ilićem kličemo:

''Vekovi su prohujali i mnogi će jošte proći,

Al' to dete jošte živi, jer njegova živi slava,

Jer to dete beše Rastko, sin Nemanjin, Sveti Sava'', ističe se u saopštenju koje je medijima dostavljeno iz manastira Žića.

PROGRAM, 6. OKTOBAR 2019.

9.00 Sveta arhijerejska liturgija - služi patrijarh srpski Irinej sa svim arhijerejima SPC

13.30 Umetnički program

• KUD Abrašević

• OŠ Svetozar Marković

• Bora Dugić

• Kosovski Božuri

• Beseda Matije Bećkovića

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    A preCednik, nije valjda da da će ovaj dogadjaj proći bez njega !?
    • Ime: Stanar