Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. oktobar 2019.

Na poziv Srpskog kulturno-informativnog centra „Sponaˮ u Skoplju su predstavljene izložba „Stefan Prvovenčani u književnosti i istriografijiˮ kraljevačke biblioteke i knjiga „Žiča – centar Arhiepiskopije, Eparhije i saboraˮ, dr Dragoljuba Danilovića

Na poziv Srpskog kulturno-informativnog centra „Sponaˮ iz Skoplja,  izložba „Stefan Prvovenčani u književnosti i istriografijiˮ, koju su priredile Ivana Hrenko i Danka Spasojević, bibliotekarke NB „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo, predstavljena je u tamošnjoj Kinoteci. Time je obogaćen program obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, kojim prijatelji iz „Spone“ proslavljaju ovaj značajan nacionalni jubilej, u stalnom naporu da sačuvaju nacionalni identitet srpske zajednice u Skoplju. Izložba o prvovenčanom srpskom kralju izazvala je veliko interesovanje Srba u Skoplju, kao i tamošnjih medija. Autorke su govorile sa kojim su se izazovima suočavale istražujući život i delatnost Stefana Nemanjića, izražavajući, uz to, i zahvalnost brojnim saradnicima koji su im pomogli na putu do zaokružene priče o Stefanu i njegovom dobu.

Otvaranju izložbe prethodilo je predstavljanje kapitalnog dela „Žiča – centar Arhiepiskopije, Eparhije i saboraˮ, čiji je autor dr Dragoljub Danilović, profesor istorije u kraljevačkoj Gimnaziji. Promociju knjige dr Danilovića vodio je Miloje Radović, bibliotekar kraljevačke biblioteke, koji je u uvodnom delu programa dao celovit osvrt na sadržaj i značaj ovog izdanja. Govoreći o pripremanju svoje knjige, dr Danilović je pred brojnom okupljenom publikom, zapravo održao nadahnuto i prijemčivo predavanje o srpskom srednjem veku, nemanjićkoj vladavini i njihovom vizionarstvu, i Žiči, kao nenadmašnom srpskom svetilniku i svetinji. Profesor je istakao da nas ideja sabornosti okuplja i čuva kroz vekove pod okriljem Žiče, kao simbola srpskog jedinstva.

Iskustva dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada i interesovanja za Manastir Žiču, središte srpske srednjovekovne kulture i duhovnosti, sa obiljem zanimljivih detalja i činjenica, autor knjige dr Dragoljub Danilović je upečatljivo na originalan način preneo prisutnima na prezentaciji knjige u prepunim prostorijama Centra „Spona“ u Skoplju.

U uvodnom slovu na prezentaciji pesnik Miloje Radović iz Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva ukazao je da “Žiča o nama sve zna, a mi o njoj, zahvaljujući pored drugih i doktoru Daniloviću, znamo tek po nešto. A, to ponešto je predragocena, od vere i reči, stvorena, neugasiva svetiljka koja u istorijskoj tamnici našeg naroda beše prvi put upaljena rukama braće i svetitelja Save i Simeona, u presvetoj nam i mnogostradalnoj Žiči”.

Ono što je i u knjizi detaljno istorijskim istraživanjima argumentovano opisano, Danilović je i na prezentaciji podsetio da je “Arhiepiskopija osnovana 1219. godine kada se Sveti Sava kao arhimandrit uputio u grad Nikeju, današnji Izmir i tamo od Vaseljenskog patrijarha dobio čin arhiepiskopa.

On je tamo miropomazan, tamo je rukopoložen kao arhiepiskop Žički koji može potpuno slobodno da postavlja da rukopolaže episkope”:

- Do tog događaja bilo je ukupno trojica episkopa – raški, prizrenski i lipljanski. Od tog trenutka 1219. godine od rukopoloženja Svetoga Save, njegovog povratka u otadžbinu, imamo ukupno 10 eparhija: sedam novih, među kojima i žička kao potpuno nova eparhija, na čijem čelu je stajao sam arhiepiskop Sava - rekao je Danilović, dodavši da se i to u knjizi “vidi” i argumentuje obiljem izvornog istorijskog materijala...

Promotivnom predstavljanju knjige profesora Danilovića u Centru “Spona” u Skoplju među učesnicima skupa, bili su i ambasador Srbije u Skoplju Dušanka Divjak Tomić, konzul u amabasadi Aleksandra Đurica, veliki broj prosvetnih, kulturnih i javnih radnika, novinara...

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments