Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. oktobar 2019.

Predavanjem „Hleb naš nasušni“ Marine Lukić Cvetić i akatistom Pokrovu presvete Bogorodice, Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Ratini svečano je obeležila jubilej - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Akatistom Pokrovu presvete Bogorodice u crkvi u Ratini i predavanjem pod nazivom „Hleb naš nasušni“, crkva u Ratini započela je obeležavanje velikog jubileja - 800 godina od dobijanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Istoričarka umetnosti Marina Lukić Cvetić na ovu temu najpre je držala predavanje u Narodnom muzeju Kraljevo, a sinoć - u saradnji njenog Muzeja slatka - Kuće Cvetića i Crkve Svetog Jovana Krstitelja u Ratini, govorila je u ratinskom Domu kulture.

Predavanje je započeo jerej Radovan Parezanović, koji je istakao značaj molitve „Oče naš“ i značaj hleba u crkvenom životu. Predavanja je inspirisano srednjovekovnim gastronomskim i duhovnim nasleđem Srbije, koji stoje u neraskidivoj vezi.

Osim duhovne dimenzije, hleb u srednjem veku ima veliku ulogu u društvenom životu. Ono što danas nazivamo srpskom nacionalnom kuhinjom, utvrđeno je tokom vladavine dinastije Nemanjića, te se njen razvoj može pratiti tokom čitave vladavine i bogate istorijske zaostavštine.

Predavanje „Hleb naš nasušni na srpskim srednjovekovnim freskama“, po mom mišljenju, ima višestruki značaj i poruku“, kaže Marina Lukić Cvetić.

Ona dodaje da, pored toga što je hleb primarna životna namirnica, on je ujedno i deo Evharistije (jedna od dve najvažnije svete tajne), u kojoj Sveti duh,  tokom pričešća na liturgiji sjedinjuje vernike sa Hristom, koji ovim činom simbolično svedoče ostvarenju njegovog prisustva.

Orgabizatori zahvaljuju mališanima KUD „Ratina“ koji su svojim numerama uveličali ovo slavlje.

        Tripo Spahić

                 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments