Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. oktobar 2019.

Autor izložbe je Ljubiša Simović, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo, a pored skulptura jedne je od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih vajarki druge polovine XX veka, biće predstavljen i izbor fotografskih radova same umetnice

Narodni muzej Kraljevo organizuje izložbu akademika Olga Jevrić (1922 – 2014), jedne je od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih vajarki druge polovine XX veka, koja je dala veliki doprinos nastajanju modernog i savremenog izraza u skulptorskom stvaralaštvu. Među prvima u našoj umetnosti, a svakako prva među skulptorima, prekida sa interpretativnim odnosom prema stvarnosti i u samom biću skulpture iznalazi podsticaje za formiranje sopstvenog umetničkog iskaza. U prelomnim pedesetim godinama prošlog veka, svojim „Prostornim konstrukcijama“ prezentovanim na prvoj samostalnoj izložbi u Galeriji ULUS-a u Beogradu (1957), a potom i na Bijenalu u Veneciji (1958), ostvarila najdrastičniji zaokret u našoj umetnosti ka modernizmu.

Autor izložbe „Olga Jevrić“ je Ljubiša Simović, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo, a eksponati su preuzeti iz Legata Olge Jevrić (Kuća legata, Beograd), Muzeja savremene umetnosti i Srpske akademije nauka i umetnosti. Pored skulptura, biće predstavljen je i izbor fotografskih radova same umetnice, nastalih od 1984. do 2003. godine.  

Izložba će biti otvorena za posetioce do polovine novembra, a ulaz je slobodan.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments