Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

16. oktobar 2019.

Postavka skulptura i fotografija Olge Jevrić, koja je dala veliki doprinos nastajanju modernog izraza u skulptorskom stvaralaštvu, komponovana je od skulptura i njenih fotografskih radova nastalih od 1984. do 2003. godine

Izložba „Olga Jevrić“ otvorena je juče u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo. Publici se obratio autor izložbe, Ljubiša Simović, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo. U svom izlaganju osvrnuo se na to, kako je ideja o izložbi koncipirana pre 10 godina, zašto se tada nije ostvarila, o saradnji sa Julkom Marinković, muzejskim savetnikom Galerije „Nadežda Petrović“, kao i sa, danas pokojnim vajarom, Kostom Bogdanovićem, čiji je tekst iz tog vremena, posthumno objavljen u katalogu.

Izložbu je otvorio Dejan Vučetić, istoričar umetnosti i kustos Kuće legata u Beogradu, koji je govorio o značaju i delu akademika Olge Jevrić, kao jedne od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih vajara druge polovine XX veka.

Skulpture koje su izložene preuzete su iz tri velike kolekcije koje čuvaju dela Olge Jevrić: iz Legata Olge Jevrić (Kuća legata, Beograd), Muzeja savremene umetnosti i Srpske akademije nauka i umetnosti. Pored skulptura, na izložba obuhvata i fotografske radove same umetnice, nastale u periodu od 1984. do 2003. godine.

Akademik Olga Jevrić (1922 – 2014.) je dala veliki doprinos nastajanju modernog i savremenog izraza u skulptorskom stvaralaštvu. Među prvima u našoj umetnosti, a svakako prva među skulptorima, prekida sa interpretativnim odnosom prema stvarnosti i u samom biću skulpture iznalazi podsticaje za formiranje sopstvenog umetničkog iskaza.U prelomnim pedesetim godinama prošlog veka, svojim „Prostornim konstrukcijama“ prezentovanim na prvoj samostalnoj izložbi u Galeriji ULUS-a u Beogradu (1957), a potom i na Bijenalu u Veneciji (1958), Olga Jevrić ostvarila je najdrastičniji zaokret u našoj umetnosti ka modernizmu.

Tekst i fotografija: Narodni muzej Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments